Verslag Januari 2015

donderdag 22 januari 2015

selectie januari 2015 kleinDe eerste proeverij in het nieuwe jaar 2015. Een mooie proeverij met whisky’s die niet meer of nauwelijks te krijgen waren, waarvan we toch wel  een bijzondere op de vingers hadden weten te tikken, de eerste Devils Punch Bowl van Arran, een verzamelaars whisky.

inkopper uitsmijter januari 2015

De proeverij werd begonnen met een ontzettende mooie blend van Adelphi, The Loyal Old Mature Private Stock, waarvan sommige mensen vonden dat dit zelfs een winnaar zou kunnen zijn in een proefrijtje. De avond werd afgetopt met een Old Pulteney van Gordon & MacPhail Reserve, een onwaarschijnlijk mooie en fijne whisky (fruitig, kruidig en een klein spoortje rook). Als onofficiële extra uitsmijter was er nog een 10 jarige Coal Ila 1999, Cask Strength van The Ultimate uit de privé collectie van de machinist. Deze maakte de hele avond af!

Winnaar

Adelphi Liddesdale batch #1 (Bunnahabhain) 18yo

liddesdale adelphi batch1
Score26,8%
RegioIslay
Leeftijd18 jaar
DistillerBunnahabhain
BottlingAdelphi
VatSherry refill
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 van 2962
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier", is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt. De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden. De officiële bottelingen zijn vaak een zacht subtiele Islay malt. Deze botteling is zeer zacht en er is geen spoortje turf of jodium in te bekennen.

De stijl van dit soort Bunna's wordt erg gewaardeerd en zijn erg gewild. Dat bleek ook maar weer, want de flessen zijn al niet meer te krijgen. Gebotteld uit 5 refill sherry butts,is de Liddesdale een mooie uitvoering in de serie van Adelphi's limited edition single malts. Dit is de eerste botteling (Batch#1) van het Adelphi zonder bekend te maken van welke distilleerderij. Maar alles wijst erop dat het een Bunnahabhain is.

Neus: Gerookte kaas, rijke zoetheid en een beetje mint komt boven, voordat de zoete sherry tonen zich openbaren. Rook uit een vreugdevuur rook en een beetje gezoet pijptabak. Smaak: Heel lief, zoetig en wat rook , pruimen en beetje prettige bitterheid. Afdronk is rijk en lang.

Tijdens de proeverij:

Iemand vond hem anders ruiken dan dat hij smaakte. Er kwam echter een lawine van smaken op met koffie, chocola en speculaas met aan het begin wat “wybertjes” en drop. Een beetje turf, tabak en mineralen (koper) in de neus om te vervolgen met het fruit uit de “christmas pudding”. Veel proevers werden er blij van en uitten dat bijvoorbeeld met: omnomnom (sic!). In ieder geval een mooie winnaar in het proeverij geweld van januari 2015.

2e plaats

Mortlach 1998 Dun Bheagan Chateau Palmer 13yo

mortlach dunbheagan 13yr
Score18,3%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerMortlach distilleries
BottlingDun Bheagan
VatChateau Palmer wine cask
Alcoholpercentage46%
Vat nummer91751/91753
Fles nummer1 van 725
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De meeste distilleerderijen kan je bezoeken, maar dit is er zo een waar dat niet kan. Mortlach Distilleries, met een van de oudste licenties om whisky te maken, bevindt zich in het centrum van de Speyside, met als naaste buren Balvenie, Glenfiddich en Glendullan. De malt whisky van Mortlach is een zeer belangrijk onderdeel van de Johnnie Walker Black Label blends.

Neus: Fruit cake, bubble gum (bazooka), cacaobonen. Smaak: Christmas pudding, walnoten en dadels. Afdronk: Rijk, zoet en citrus schil. Een prachtig mooie whisky, waarvan het jammer is dat deze niet meer verkrijgbaar is.

Tijdens de proeverij:

In de neus waren er groene appels, zo fris. Verder kwam bloemig, gras en citrus naar boven, met een kruidje, vanille en een scherp zoetje. De smaak deed denken aan muskaatdruiven, zo fruitig en vol. Er werd een beetje munt, maar ook een desem-broodje opgemerkt en ook veel sherry-achtige tonen. De afdronk was wat droog en fruitig. Echt een whisky met ballen, waar je wakker van word!

3e plaats

Aultmore 1997 Dun Bheagan 12yo

aultmore dunbheagan 12yr
Score16,5%
RegioSpeyside
Leeftijd12 jaar
DistillerAultmore distilleries
BottlingDun Bheagan
VatSherry butt
Alcoholpercentage50%
Vat nummer90501
Fles nummer1 van 810
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Weinig bekende distilleerderij in het hart van de Speyside. Sinds 2014 hebben ze weer eigen bottelingen (12 en 25 jaar), de oude zijn niet of moeilijk verkrijgbaar. Op dit moment bestaan er van Aultmore vooral veel independent bottelingen. De meeste geproduceerde whisky (2.900.000ltr) wordt gebruikt voor de Dewar’s Blends.

Neus: Kerst kruiden, pittige bessen, sticky toffee pudding. Smaak: Dik en slissend met zoete specerijen, gemberkoekjes, bloesem, eik, fruit. Afdronk: Cake, melasse, tarwe biscuits.

Deze Aultmore is een echte verrassing! Slechts twaalf jaar en nu al zo complex. De 50% alcohol houdt zich verrassend onopvallend op de achtergrond. Deze whisky maakt gewoon vrienden en het is wachten op het volgende glas. Jammer dat hij nu op is……

Tijdens de proeverij:

De whisky leek volgens sommige mensen op een kruidenbitter, droog, met rood fruit, houtschaafsel en vrij zoet. Voor de eerste slok was er erg weinig neus, maar daarna kwam de donkere chocolade met peper. De afdronk was een beetje kort. Hij paste niet helemaal bij het garnalen hapje, maar de whisky op zich was geen straf. Iemand merkte op, dat ze hier wel een hele avond op kon zitten. En dat was voor haar toch wel bijzonder!

4e plaats

Arran The Devils Punch Bowl 1st ed.

arran devils punch bowl 1
Score14,3%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerArran distilleries (fabrieks-bottling)
VatSherry / Bourbon casks
Alcoholpercentage52,3%
Vat nummerdivers
Fles nummer1 van 6660
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Arran distilleries is een jonge distilleerderij (1993) met een jaarlijkse productie van 750000 liter alcohol. Tien jaar na de eerste productie van 1995, zo rond 2005, kwamen er verschillende versies van de Arran whisky beschikbaar.

Elk jaar inspecteert de Distillery Manager van de Arran distilleerderij de opgeslagen vaten. Altijd op zoek naar de vaten, die zich het best ontwikkeld hebben door de jaren heen. Van deze whisky van hoge kwaliteit komt nu de eerste release van een duivelse dram, de tweede en derde hebben we eerder in 2013 en 2014 geproefd. In deze is de oudste whisky van 1996 en de jongste uit 2006.

Neus: fris en levendig, met een mooie combinatie van klassieke gedroogd fruit, vanille-essence, gedroogd hout aroma's, een vleugje karamel en sinaasappelschil met licht turf op de achtergrond. Smaak: gedomineerd door warme en rijke sherry zoetheid, pruimen en abrikozen, met hints van Europese eik, nootmuskaat, witte peper, gegrilde appels, gevolgd door tabaksbladeren en groene thee.

Afdronk: Lang, zoet en gekruid met peper, honing, bruine suiker en een delicate rokerige twist op het einde. Commentaar: Dit is geen dram voor engeltjes maar voldoet aan de belofte van een mogelijke hype. Een duivelse verleiding.

Tijdens de proeverij:

Iemand vond het een verzamelaars whisky. Dat is het natuurlijk ook wanneer je bedenkt dat op het moment dat we dit schrijven, nog slechts een paar te koop zijn via veiling-sites. Men vond hem niet al te bijzonder, maar wel erg complex. Veel smaken waren met elkaar in gevecht. Scherp door de peper en laurierdrop met aan het eind een beetje rokerig. Iemand vond het vlees nog vis. Toch een hype...???

5e plaats

Highland Park Dark Origins NAS

highland park dark origens
Score13,1%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerHighland Park (fabrieks-bottling)
VatFirst fill sherry cask
Alcoholpercentage46,8%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Highland Park Dark Origins beoogt een nieuwe 'core' botteling te zijn. Om hun held Magnus Eunson(de Batman van de Orkney-eilanden, een legendarische whisky smokkelaar en distillateur) te eren, heeft Highland Park een whisky gemaakt met een overwegend 'donker' karakter. Met behulp van 80% first fill sherry vaten van Europese eiken en 20% nieuw Amerikaanse eik is een spannende, kruidig, chocolade-whisky geproduceerd.

Kleur: mahonie. Neus: Sherry, kruiden en rijpe bananen combineren met geroosterde hazelnoten en gebakken appel. Smaak: Goed in balans, droge turf, die uitdooft in marasquinkersen en warme donkere chocolade . Afdronk: Doorgaande zoete rook.

Tijdens de proeverij:

Een persoon werd er nog warm nog koud van, maar de grootste meerderheid vond het een harmonische en ronde whisky met een hele volle smaak met caramel, een boterberg, kruidig en een beetje zwavel in de neus. Met een drupje water kwam er citrus naar boven en werd de whisky ietsjes scherper.

De afdronk was bij de een lang en bij de ander kort. Maar: iemand zou zijn ochtendjas aantrekken en bij de open haard beginnen met proeven en doorgaan tot hij in slaap zou vallen. Dit was duidelijk een liefhebber!

6e plaats

Strathisla 12 yo (old OB)

strathisla old 12yr
Score11,0%
RegioHighland
Leeftijd12 jaar
DistillerChivas (fabrieks-bottling)
VatBourbon cask
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De oudste werkende distilleerderij in de Highlands van Chivas (overgenomen door Pernod Ricard). Daterend uit 1786 zijn een groot deel van de gebouwen weinig veranderd, van de oude geplaveide binnenplaats tot aan de kenmerkende dubbele pagodes, waardoor het een van de meest pittoreske distilleerderijen in Schotland is. Capaciteit is 2.500.000 liter per jaar.

Neus: Een vleugje fenol en gepolijst eikenhout. Smaak: Robuuste uitwisseling van zoetigheid en droogte. Sappige houtsmaken. Vanille, viooltjes, sherry. Afdronk: Abrikoos. Pruimen in Armagnac. Sappig. Onze bescheiden mening: dit is op dit moment onze favoriete dagelijkse dram. Het is lief, warm en lekker én nogal beter dan de nieuwe (40%).

Tijdens de proeverij:

In de neus vond men vanille, perzik en toch ook caramel. De smaak was fruitig met een prikkelend pepertje, maar ook een beetje bitter en toch ook wat hout. Een soepele whisky. De commentaren waren niet van de lucht: Van een camping whisky via allemans vriend tot “train tasting whisky”.

ALLE JOURNAALS...