Verslag Maart 2024

donderdag 07 maart 2024

Traditioneel gezien is de maand Maart voor ons de "recovery" maand na het Hielander festival in februari. In eerste instantie wilden we een importeur strikken om bij ons met hun whisky's de proeverij te laten presenteren. Echter tijdens het festival kwamen we erachter, dat het wel heel erg druk was voor de importeurs en hun ambassadeurs op de korte termijn. We hebben echter wel afspraken kunnen maken voor de komende meiproeverij, hierover later meer in de aankondiging voor mei.

Dus moesten we onze plannen gaan bijstellen en hadden we weer een proeverij van 1 distilleerderij voor ogen. We hadden nog een mooi rijtje staan voor een Arran proeverij én de laatste Arran-proeverij was al weer 5 jaar geleden.

Het was een volle avond, veel enthousiaste deelnemers én een erg mooi rijtje. De starter was een Robert Burns Blend, die bij de deelnemers opviel als een sterke whisky, ondanks het 'geringe' alcohol percentage met toch wel sherry invloeden als toffee, licht kruidig en banaan. Bij de één was het glas zo leeg, bij een ander duurde het wat langer. Het analyseren was al begonnen bij het binnenlopen.

Het toetje was er een uit de Lagg Distillery, de nieuwe tak van Arran, de Lagg Corriegravie Edition. Een en stevige cask strength whisky, waarover de meningen van de deelnemers ongeveer allemaal dezelfde kant opgingen: Een mooie en erg lekkere, met maple hout gestookte, barbeque whisky. Redelijk in balans. Een klein beetje Bowmore-achtig, rokerig, vet met salmiak en boter. Drinkt lekker weg en was, als toetje, de favoriet van de avond.

Tussen de starter en het toetje hadden we nog 6 mooie flesjes, waarvan de beschrijvingen zich hieronder bevinden.

Winnaar

Arran 2002, Private Cask, Solstitium Brumalis, 14yo

arran 2002 solstitium brumaris 14yr
Score22,6%
RegioIsland
Leeftijd14 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
Vatsherry hogshead
Alcoholpercentage55,2%
Vat nummer2002/800540
Fles nummer1 van 248
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De distilleerderij biedt een vataankoopregeling aan, waarmee particulieren de mogelijkheid krijgen om een eigen vat whisky te bezitten, dat ter plaatse bij de distilleerderij kan worden opgeslagen. Van Wees, importeur van Arran, heeft hier waarschijnlijk ook gebruik van gemaakt. Het broertje van de Aestivium is deze Brumalis.

Deze 14-jarige Solstitium Brumalis is gebotteld uit een Private Cask. De naam duidt op de zonnewende waarbij de zon boven de Steenbokskeerkring staat én met de kortste dag het begin is van de astronomische winter. De whisky heeft 14 jaar op een sherry hogshead gelegen, waardoor een warme zoete smaak is ontstaan. Een mooi glas om het begin van de winter te vieren.

Neus: Kersensnoep, toffee, bosbes, framboos, 'zure matten' en rabarber. Met water wat mandarijn. Smaak: Kersen, toffee, mokka, frambozensnoepjes en specerijen. Water geeft hazelnoot vrij. Afdronk: Lang met toffee, mokka, kers, bosbes, rook en munt.

Tijdens de proeverij:

Dit was een mooie winter en sinterklaas whisky. Citrus in de neus met bloemenhoning, wat kruidig (kruidnagel), zoethout, kaneel en vanille. Een beetje Glendronach profiel. Een prettige neus. De smaak is gortdroog en te fruitig met sherry, gepofte kastanje, chocolade en cashewnoten.

De afdronk is explosief en kort bij de één, bij de ander lang, als een boswandeling en niet weg te krijgen, zo complex. Echter de kreet: 'Doe maar een doos' deed opgeld, want deze whisky werd de eerste in de proeverij.

2e plaats

Arran 1998, The Explorers Series, vol 3, Kildonan & Pladda Island, 21yo

arran 1998 explorer series 3 kildonan and pladda island 21yr
Score19,8%
RegioIsland
Leeftijd21 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
Vatsherry butts, puncheons and ruby port pipes
Alcoholpercentage50,4%
Fles nummer1 van 9000
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Arran Explorers-serie is een verzameling limited editions van de Arran single malt. Elke editie viert de uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en diversiteit van het eiland Arran. Met de Arran Kildonan & Pladda Island komt er nog een whisky in de 4-delige serie the Explorers, die de indrukwekkende landschappen belicht die op dit eiland te zien zijn. Deze botteling van Kildonan & Pladda Island buigt voor het uitzicht vanaf de heuvels boven het dorp Kildonan richting Pladda Island.

Het dorp Kildonan ligt aan de zuidkust van het eiland Arran, niet ver van de nieuwe Lagg-distilleerderij. Het kleine peervormige eiland Pladda ligt op slechts 1 km van de kust. Het eiland, dat particulier eigendom is, is de thuisbasis van de Pladda-vuurtoren, ontworpen door Thomas Smith en nog steeds actief. De vuurtoren, gebouwd in 1790, neemt een indrukwekkende positie in aan de zuidkant van het eiland. Het adembenemende uitzicht op Pladda is duidelijk te zien vanaf Kildonan, met zijn Silver Sands, een van de mooiste stranden van Arran.

Kildonan is ook de thuisbasis van een kasteel dat, samen met Lochranza Castle en Brodick Castle, belangrijke forten waren die de strategische positie van Arran bij de toegang tot de Firth of Clyde bewaakten. Van dit uitzicht op Pladda Island en Ailsa Craig uit Kildonan kun je het beste genieten met een dram The Arran single malt in de hand. De whisky rijpte 21 jaar in ex-sherrybutts en puncheons voordat hij werd afgewerkt in Ruby Port-vaten die rechtstreeks uit Portugal kwamen. Het resultaat geeft perfect het adembenemende uitzicht op dit deel van het eiland weer. Neem je zintuigen mee op avontuur rond het eiland Arran.

De Arran Kildonan & Pladda Island 21 Year Old The Explorers Series Volume 3 is een typische vertegenwoordiger van de Arran-distilleerderij met zijn fruitige, kruidige en delicate gebakjestonen en elegante houtaroma's

Neus: rijke en fruitige aroma's, met sinaasappelschil, nectarines en een bloemig vleugje viooltjes. Dan komen sterkere banketnoten, met geroosterd zomerfruit op custard. Smaak: kruidig en zoet, met aroma's van aardbei, zoethout, verse frambozen en gember. Een vleugje hazelnoot. Afdronk: lang, aroma's van rood fruit, eikenhout en een vleugje tabak ontwikkelen zich.

Tijdens de proeverij:

De beste tot op dat moment in de proeverij. Allerlei dromen kwamen naar boven, zoals lekker nippen in bed met het glas en iemand had een beeld bij een 21-jarige engel die over de tong piest. Een fijn ding, een feest om te ruiken en te proeven, dus een fijn feest. Sherry en fruit in de neus, naar ook net gemaaid gras, vanille, citrus en kruidachtig.

De smaak geeft een jeugdige prikkeling met caramel, rozijn en hout, maar ook Christmas pudding bij een haardvuur. De afdronk is lang, warm en lobbig en kruidig. Een mooi gevecht om de eerste plek in deze proeverij resulteert in plaats 2.

3e plaats

Arran 2005, 12 Barrels, Vintage # 7, 15yo

arran 2005 12 barrels vintage 7 15yr
Score18,7%
RegioIsland
Leeftijd15 jaar
DistillerArran Distillers
Bottling12 Barrels
Vatbourbon
Alcoholpercentage55,2%
Vat nummer800411
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Een private cask, maar dan eentje van een groep liefhebbers. Deze Arran is de 7e botteling van de "12 barrels" een club van whiskyliefhebbers en levensgenieters uit vooral Noord Holland, die tot doel hebben 12 vaten te kopen om ze te laten bottelen op het moment, dat ze het daarover eens zijn met elkaar. Deze 12 vaten hebben ze aangeschaft in de periode 2006-2015 en ze streven er naar om ze allemaal gebotteld te hebben rond april 2027. Helaas is de club door tragische omstandigheden de website met alle notities kwijtgeraakt.

Smaaknotities zullen we dan ook tijdens de proefavond bij elkaar moeten proeven. Zo helpen we deze club mensen ook weer een beetje. We hebben natuurlijk in de krochten van het internet wel wat smaaknotities gevonden, maar die gaan we niet verklappen tijdens de proeverij:

Neus: vanillesuiker, mout, appel en honing. Smaak: vanille, honing, perzik, bloedsinaasappel, appel en rook. Afdronk: pecannoot, vanille, honing en banaan.

Tijdens de proeverij:

Niet de winnaar, maar godsgruwelijk lekker. Een Arran zoals hij moet zijn! Iemand was totaal sprakeloos aan het genieten van zijn glas en wist niets meer te zeggen. In de neus een beetje rokerig, iets ziltig met gemaaid gras en wat citrus. In de smaak kwam de citrus terug, samen met ander fruit. In de mond bleef de alcohol rondzingen als een soort levende vlammenwerper, daardoor wat brandend in de keel.

De eerste slok was een schok en lag hij zwaar op de maag, als een kopstoot of tik met de hamer, maar daarna werd hij warm met honing en noten. Een toetsje rook maakte hem in de lange afdronk mooi af. Toch een mooie derde plek voor zo'n private cask van de Barrels.

4e plaats

Arran 2005, Private Cask, Solstitium Aestivium, 11yo

arran 2005 solstium aestivium 11yr
Score18,5%
RegioIsland
Leeftijd11 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
Vatbourbon barrel
Alcoholpercentage52,9%
Vat nummer2005/800544
Fles nummer1 van 227
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De distilleerderij biedt een vataankoopregeling aan, waarmee particulieren de mogelijkheid krijgen om een eigen vat whisky te bezitten, dat ter plaatse bij de distilleerderij kan worden opgeslagen. Van Wees, importeur van Arran, heeft hier waarschijnlijk ook gebruik van gemaakt. Deze 11-jarige Solstitium Aestivum is gebotteld uit een Private Cask.

De naam duidt op de zonnewende waarbij de zon boven de Kreeftskeerkring staat en met de langste dag het begin is van de astronomisch zomer. Een specifieke dag voor Kelten, die dan gaan feesten in Stonehenge. Waarschijnlijk zal deze zomerse whisky iets te sterk zijn om te drinken tijdens zo’n feest. Vandaar dat we hem hier proeven.

Neus: zacht, ziltig en fris. Smaak: ziltig, fruitig, zacht, krachtig en fris.

Tijdens de proeverij:

Een mooie zomerwhisky, beelden van The Balvenie Caribbean cask kwamen langs. Als men had gezegd dat de whisky was gefinished op een rum cask, dan had hij het geloofd. Neus was bloemig en fris, gemaaid gras, kruidig. Iemand kon er de hele avond aan ruiken. In de smaak kwam Klepper laurierdrop naar boven, maar ook boter, caramel en citrus, en ook bitterkoekjes en custard. Iemand kreeg er een dikke tong van, zo plakte de whisky in de mond.

Romige softijs, zoete wafels en poedersuiker. Erg lekker, maar de whisky ontwikkelt zich niet. In de lange afdronk zat een klein zuurtje, maar was verder erg prettig met een prikkel van de alcohol. Een 'goed gedaan jongens' whisky. Jammer dat mijn glas leeg is! Een nipte 4e plaaats bleek zijn deel.

5e plaats

Arran Port Cask Finish, NAS (new label)

arran port cask nas
Score12,8%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
Vatport cask
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

In april 2019 hebben we, tijdens de toenmalige Arran-proeverij, de oude versie geproefd. Deze whisky heeft een nieuw jasje gekregen tijdens de re-branding in 2019, maar het is dezelfde whisky gebleven. Waar de standaard range met nieuwe recepturen en nieuwe expressies te maken kreeg, is er voor de cask finish serie niets verandert. Het proces is volledig hetzelfde gebleven.

Dus de whisky start zijn rijping op traditionele eikenhouten vaten en wordt na zo n acht jaar voor een tweede rijping overgestoken op de portvaten. Hoelang die finish duurt, staat niet van tevoren vast. De duur wordt bepaalt door intensiteit van de finishvaten. Het uiteindelijke resultaat wordt op een sterkte van 50% gebotteld, uncoloured en un-chillfiltered.

Kleur: brons. Neus: aroma's van kaneel en gepofte appels. Smaak: tonen van kruidige vanille, rijp citrusfruit, hazelnoten en gedroogd fruit. Een drupje water geeft nog tonen van mandarijn, toffee en honing. In de kruidige afdronk heeft hij tonen van bittere sinaasappel, chocolade en kersen.

Tijdens de proeverij:

Voor velen een favoriet. Iemand heeft m altijd staan en iemand anders vond dat hij wel bij hem in de kast mocht. Iemand anders had totaal geen idee, want hij was voor het eerst in een dergelijke proeverij. Hij proefde in ieder geval alcohol. De tafel én onze eigen neus en smaakexpert Huub hebben hem gedurende de avond wegwijs gemaakt. In ieder geval was deze Port Cask finish een mooi begin van de proeverij. Een mooie neus met wat hooi en vanille.

Een lekkere slobberaar, fruitig, caramel, licht pittig, stroperig, wel erg zoet met een klein rokertje en iets medicinaal. Blijft bij de meeste mensen lang hangen en iemand vond het jammer van de bodem in het glas. Niet iedereen was tevreden. Te kort gefinished, een beetje scherp en vreemd, samentrekkend bitter en met een drupje water kwam er een zure lucht en leek het niet op een port finish. Verder was de afdronk kort en een beetje vlak. Dit maakte dat deze whisky 5e werd in deze proeverij.

6e plaats

Arran 2005, Rare Batch, Calvados cask edition, 17yo

arran 2005 calvados cask 17yr
Score7,5%
RegioIsland
Leeftijd17 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
Vatcalvados cask
Alcoholpercentage52,5%
Fles nummer1 van 4200
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze 17 jaar oude Arran maakt deel uit van de nieuwe Rare Batch-reeks. De single malt werd opgeslagen in ex-Calvados-vaten, die werden gebruikt om één van de eerste single malts met wijnfinish te produceren, die de distilleerderij in 2005 op de markt bracht.

Wie de ontwikkeling van Arran door de jaren heen heeft gevolgd, herinnert zich wellicht de serie Calvados Finish Single Casks, die enorm populair waren dankzij de goede overeenkomst van de Calvados-vaten met het fruitige, frisse distillaat van Arran. Deze voortreffelijke vaten voor de Ex-Calvados Cask Edition zijn afkomstig van een producent wiens familie al generaties lang Calvados produceert in het dorp Pont L'Éveque in Normandië.

Ze zijn in 2005 opnieuw gevuld en hebben de Arran Single Malt de afgelopen 17 jaar laten rijpen. Deze whisky, nu gepresenteerd in het luxueuze Rare Batch Single Malt-formaat, is complex, met tonen van heidehoning, gedroogde appels en heerlijk tuinfruit. Met een klein vleugje cacao is het even lekker als overtuigend.

Neus: rijpe donkere bessen, frisse sigaar en zoetheid van rozijnen en cassis. Smaak: Thee en frambozenchocolade en gekonfijte gember, met gebak met room en sinaasappeljam, amandel- en kaneelcroissants, eikenhouten tannines en zijdeachtige, wijnachtige tonen. Afdronk: Vol en licht droog met pruimenjam en milde kruiden.

Tijdens de proeverij:

De teleurstelling van de avond. Dit was een whisky uit de serie: 'You hate it of you love it' en niet veel ertussen. Whisky voor op de 'snel weg'. Had een inkopper kunnen zijn, ik spuug er niet in, ik drink het wel op, maar.... Zeker niet de beste. Een beetje een rare batch en een goed medicijn tegen corona... (sic!) Neus fruitig, boterig, maar ook schoonmaakmiddel en appelbloesem met kaneel én mandarijnen en sinaasappelschillen.

De smaak was nogal chemisch met ether, maar toch ook peer. Erg zoet met bruine suiker. Sommigen vonden hem toch wel erg lekker met een pepertje en wat citrus in de afdronk. Een, voor ons, verrassende laatste plaats in deze proeverij.

ALLE JOURNAALS...