Verslag Boomgaardproeverij 2024

donderdag 05 september 2024

Het traditionele begin van het proefseizoen 2024/25 vond natuurlijk weer plaats in de Boomgaard van Rob en Willemijn. De inschrijving voor deze proeverij heeft weer een record opgeleverd en moest gesloten worden na 1 minuut en 2 seconden. Ook dit jaar zat het weer mee, een erg mooie en zwoele zomeravond met een redelijk hoge temperatuur. Eén van de laatste mooie avonden in september. Veel blije, gezellige en vrolijke mensen konden we een mooie line up presenteren - met de nodige lekkere hapjes natuurlijk!

Onze starter was een erg mooie blended malt uit de koker van de onafhankelijke bottelaar Dram Mor. Dumbarton Rock was een typische Boomgaard whisky om de lange avond mee te beginnen. Moutig, broodachtig en vol met zure appels, maar ook pruimen en marmelade. Volgens de Franse whisky expert, Serge Valentin, een opwindende "babe". 

Ook dit keer hadden weer 2 afsluiters, een ongeturfde en een Islay whisky. Het eerste toetje was een 12 jaar oude Royal Brackla uit de Ultimate serie van Van Wees. Een vet en zoet snoepje was het of, zoals een deelnemer het verwoorde: "Een paso doble van smaken"

De Islay whisky was een 8-jarige Bunnahabhain Staoisha van The Maltman. Hiervan meldde een deelnemer dat het een Bunna zonder ballen is, geen turf maar droge rook, als in rookbier. Paste erg goed bij het kampvuur.

Deze toetjes bleken toch in goede aarde te vallen, want er bleek naderhand niets meer van over voor ons, om nog even na te proeven. En zo hoort het ook, als mooie afsluiter van een mooie avond. Al met al weer een geslaagde opening van het proefseizoen, op naar de rest van het seizoen, met dank aan Rob en Willemijn voor de gastvrijheid.

Hieronder dan weer de verrassende "ranglijst" van de geschonken whisky's.

Winnaar

Mortlach 2017, The Duchess, 7yo

mortlach 2017 the duchess 7yr
Score20,9%
RegioSpeyside
Leeftijd7 jaar
DistillerMortlach Distillery
BottlingThe Duchess in the Game & Wildlife Series
VatPX quarter cask
Alcoholpercentage54,7%
Vat nummer261A
Fles nummereen van 189
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De meeste distilleerderijen staan open voor bezoek, maar dit is er zo een waar dat niet kan. Mortlach Distilleries, een van de oudste licentie houders voor het maken van whisky, bevindt zich in het centrum van de Speyside, met als naaste buren Balvenie, Glenfiddich en Glendullan. 

De malt whisky van Mortlach is een zeer belangrijk onderdeel van de Johnnie Walker Black Label blends. Mortlach is de eerste distilleerderij in Dufftown en vanwege zijn speciale distillatiemethode zeer geliefd bij de blenders. De distillaten van verschillende spirit stills worden in 1 spirit receiver gemengd. Dit geeft een bijzonder karakter en is zeer geschikt voor de exclusieve blends. Met andere woorden Mortlach whisky's zijn uiterst complex.

Mortlach, een distilleerderij met een rijke historie en een enthousiaste schare fans, staat vooral bekend om zijn sherry varianten. Deze Mortlach is gebotteld door de Nederlandse bottelaar The Duchess in hun  Game & Widlife series.
Men was bij The Duchess ‘tot tranen geroerd’ toen men deze whisky voor het eerst proefde. Als bottelaar waren ze dan ook erg enthousiast om deze unieke release uit te brengen.

Neus: Een verleidelijke fruitige neus van rood fruit en sherry, als een heerlijk snoepje. Na wat lucht en rust in het glas komen prachtige tonen van geel fruit, karamel en zelfs chocolade naar voren.

Smaak: De kenmerkende smaken van Mortlach zijn onmiskenbaar: sherrytonen, zoethout, karamel en zelfs vlezige ham, zoals de zoete Jamón Ibérico de Bellota van het Spaanse Iberisch schiereiland. Na wat rust in het glas, ook wat lichte chocoladetonen. Ondanks het alcoholpercentage van 54,7% drinkt deze whisky bedrieglijk soepel door.

Afdronk: Een heerlijke zoethoutafdronk met overvloedig zoethout, gevolgd door een romige afdronk met subtiele hints van verse yoghurt op de achtergrond.

Balans en complexiteit: Deze dram is onberispelijk, met prachtig complexe zoethouttonen. Een echt Mortlach-leerboek zoals het hoort te zijn.

Tijdens de proeverij:

De winnaar van de avond. Erg lekker en er gebeurt veel, is spannend, complex en niet voorspelbaar.

Neus met veel sherry en heel veel hout en een beetje ziltig, maar ook boter én een beetje rokerig. Smaakt naar toverballen, fruitig fruit, banaan, gedroogd fruit, karamel, een beetje salmiak, drop en wat anijs. Erg fijne en mooie afdronk met een klein bittertje. Hij pakt je bij de hand én pakt je mee. 

In vergelijk met de rest van de whisky's is dit een Femke Bol in de eindsprint. Doe maar een doosje! 

2e plaats

Macduff 2007, Signatory Vintage, exceptional cask, #3, 16yo

macduff 2007 signatory exceptional cask 16yr
Score19,7%
RegioHighland
Leeftijd16 jaar
DistillerMacduff Distillery
BottlingSignatory for the Exceptional Cask Series
Vat1st fill oloroso butts
Alcoholpercentage57,1%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Macduff distillery is nog redelijk jong, opgericht in 1960 en is een typische produktie distillleerderij. Het grootste deel van de produktie (90%) wordt verwerkt in blends, zoals Dewar’s, Lauder’s en William Lawson. Voorheen werden hun malt whisky’s in officiële bottelingen uitgebracht als Glen Deveron en nu als The Deveron.

Deze whisky is de derde uit een mooie serie redelijk betaalbare whisky’s van Signatory in hun ‘exceptional cask’ series. Wat oudere single malts op cask strength gebotteld en weer redelijk betaalbaar. Men heeft geluisterd naar de liefhebbers van mooie whisky’s voor een goeie prijs.

Neus: zoete toffee, vijgen, veel peper, chocolade, licht moutig aroma, fruitcake met rozijnen en citrusschillen, na verloop van tijd steeds meer mout 

Smaak: ingetogen zoetigheid met een flinke dosis fruit- en wijnsmaak, inclusief chocolade- en koffietonen, bitterheid van cacao en espresso 

Afdronk: middellang, aangenaam verwarmend, chocoladeachtig fruit en opvallend moutig 

Tijdens de proeverij:

Erg lekker! Geweldig samen met een krenten oliebol - wat men ook allemaal meeneemt naar een proeverij…

Weinig neus, maar wel met rozijntjes, veel sherry, limoen. Komt goed binnen, in het begin een beetje scherp en een prettige prikkeling op de tong, daarna lekker vettig met perzik en honing, een mondvol winegums en marmelade. De afdronk is lang en zacht en de alcohol is goed geïntegreerd. 

Een whisky met een positieve "whoosh" én een mooie verrassende 2e plek in deze proeverij.

3e plaats

Blair Athol 2015, Claxton Exploration Series, 8yo

blair athol 2025 claxton 8yr
Score17,5%
RegioHighland
Leeftijd8 jaar
DistillerBlair Athol Distillery
BottlingClaxton for the Exploration Series
VatTawny port barrique
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Blair Athol is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en heeft een jaarproductie van 2,5 miljoen liter alcohol. Ze zijn zo’n beetje de buren van Edradour, Dalwhinnie en Aberfeldy in het pittoreske Pitlochry. Ze leveren veel whisky (95% van jaarproductie) voor zowel de Bell's blended malts als de Bell's blends (hierin zit dan ook grain whisky).

Je ziet nauwelijks officiële single malt bottelingen uit de Blair Athol distilleerderij. Deze is een 8 jaar oude Blair Athol van Claxton's in hun Exploration Series. De zorgvuldige selectie van port barriques voor het rijpingsproces voegt complexiteit en diepte toe aan de whisky, wat resulteert in een harmonieuze mix van smaken.

Neus: zeer uitnodigend, doordrenkt met volle fruitige aroma's. Rijpe rode bessen, aardbeien en frambozen mengen zich met de zoete tonen van de port en voegen complexiteit toe. Verder eikenhout en donkere chocolade.

Smaak: bij de eerste slok komt de neus weer terug in de smaak. Sappige bessen, zoals bramen en bosbessen, gekarameliseerde suiker en donkere chocolade. De invloed van het port vat voegt een subtiele maar merkbare complexiteit toe, met een vleugje rood fruitconfiture en wat kruidig eikenhout.

Afdronk: medium tot lang, zoete tonen van rijp fruit blijven lang hangen op de tong, terwijl de warmte van de portwijn en het eikenhout een aangename gloed achterlaten. Wat drogend op het eind, waardoor een goed gebalanceerde en lange afdronk ontstaat die je uitnodigt tot nog een slok.

Tijdens de proeverij:

De meeste deelnemers waren positief over deze Blair Athol en vonden hem "heul en heul lekker", er waren er echter ook die er niet veel aan vonden met weinig neus en weinig smaak. Men kon niet identificeren op wat voor een port vat deze whisky gelegen had, een witte of rode? Uiteindelijk kwam er iemand met een kleur van een stevige rosé.

In ieder geval bleek het een moeilijke en complexe whisky. In de neus vond men een rokertje, maar ook noten, nat leer en tabaksgruis. In de mond kwam men van alles tegen - boter, vanille, veel zoet fruit en bruine suiker. Ook trekdrop, perziksnoepjes van Haribo en engelse drop, kwamen voorbij, maar ook vuursteentjes en wat zwavel.

De afdronk was mooi en in balans met hints van venkel, maggiplantjes en kerrie en soms een beetje scherp, maar erg zoet. 

Iemand vond het als een Schotse baklava gedrenkt in port, terwijl een ander het een "dirty pleasure whisky" vond en erg lekker. Uiteindelijk belandde de Blair Athol op de 3e plaats in deze proeverij. 

4e plaats

Teeling 2016, bottled for Zeewijck Whisky and Rum Fest 2023, 7yo

teeling 2026 zeewijk festbott 2023 7yr
Score17,0%
RegioIsland
Leeftijd7 jaar
DistillerTeeling Whiskey Company (fabrieks-bottling)
VatAmerican Virgin Oak
Alcoholpercentage62,2%
Vat nummer58507
Fles nummereen van 300
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Teeling’s single potstill Ierse whiskey is vervaardigd met behulp van een recept van 50% gemoute en 50% ongemoute gerst, dat drievoudig werd gedistilleerd in de Dublin-distilleerderij en gerijpt is in vaten van hoge kwaliteit tot het precieze moment dat men vindt dat de whiskey ‘klaar’ is. 

Gebotteld uit een met de hand geselecteerd vat, exclusief gekozen om zijn buitengewone kwaliteit, heeft elke Teeling single potstill single cask zijn eigen individuele karakter en unieke smaak. Een unieke botteling dus: gebotteld op vatsterkte, en afgemaakt met unchill filtratie.

Dit is zeker niet hoe iedereen Ierse whisky maakt - het is de Teeling methode. En dat is de spirit van Dublin. 

Neus: verkoold eikenhout, marmelade op toast met kaneel en meloen 

Smaak: weelderige karamel en de zoetheid van toffee, uitgebalanceerd met witte peper  

Afdronk: een combinatie van kruiden en karamel met een hint van chocolade

Tijdens de proeverij:

Een echte Ier, vanille, marshmallow. Hij start een beetje gek en daarna erg fijn, subtiel en lekker. Turf, kumquatsiroop, boter en een beetje zout, maar ook zoetig én een rokertje. Meerlaagse whisky met salmiak, venkel, fruit, sinaspril en een bittertje. Kan best een beetje water gebruiken om hem iets ronder te krijgen. 

Binnen het Schotse geweld een niet onverdienstelijke 4e plek in deze proeverij. 

5e plaats

Aberlour 2012, Signatory Vintage, Small Batch ed#9

aberlour 2012 signatory small batch 12yr v2
Score14,5%
RegioSpeyside
Leeftijd12 jaar
DistillerAberlour Distillery
BottlingSignatory for the Small Batch series
VatOloroso cask
Alcoholpercentage48,2%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Aberlour (productie-capaciteit 3,5 miljoen liter per jaar) produceert veel alcohol voor blended whisky's. Ze zijn een van de belangrijkste toeleveranciers voor Ballentines en Chivas Regal.

Halverwege de negentiger jaren begon men, als tegenhanger van Macallan, een zware sherry (oloroso) cask strength whisky te produceren, de Abunadh. Vanaf die tijd zijn ze een beetje de strijd aangegaan met Macallan om mooie op sherry gerijpte whisky’s te maken.

In Frankrijk zijn ze Glenfiddich, als meest verkochte whisky, voorbij gestoken. Waarschijnlijk door de goede kwaliteit én de eigenaar Pernod Ricard? Af en toe vind je weer een botteling door een onafhankelijke bottelaar. Dit is een botteling van Signatory in de nieuwe small batch serie. Mooie whisky’s om te drinken en niet te bewaren én zeer goed betaalbaar.

Kleur: Terracotta, helder

Neus: gemiddeld boeket, aardbeienijs, fijne houtkruiden, donker gedroogd fruit, leer, zeer goed geïntegreerde alcohol, geweldige balans, vanille, gebrande karamel, korrelig,

Smaak: zoetig, smeltende basistoon, opnieuw fijne houtkruiden, nootachtig, opnieuw goed in balans,

Afdronk: medium tot lang met een fijne bittere toon, licht drogend



Tijdens de proeverij:

Nog nooit in het begin van een Boomgaard proeverij zo'n lekkere whisky gehad. Erg veel sherry, zo hoort een Aberlour te smaken! Hier word je blij van. Jammer dat het een Small Batch is. Heel lekker voor de zomeravond. Dit waren zo'n beetje dé uitspraken over deze whisky.

Dit was een sherrybom vol met aroma's en smaken. Rozijnen, leer, wodka en sherry in de neus. In de mond toverballen, gedroogd fruit, maar ook banaan, caramel en hout. Ook een beetje ziltig en wat rokerig, wat mogelijk ook door het ontstoken kampvuur werd veroorzaakt. De afdronk was een beetje bitter en hield lang aan.

Iemand meende, dat deze whisky je bij de hand pakte en meenam. Uiteindelijk was een 5e plek zijn deel.

6e plaats

Glenmorangie, A Tale of Tokyo

glenmorangie tale of tokyo nas
Score10,4%
RegioHighland
LeeftijdNAS jaar
DistillerGlenmorangie Distillery (fabrieks-bottling)
VatMizunara, Bourbon & Sherry casks
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Glenmorangie-distilleerderij in de noordelijke hooglanden van Schotland produceert 6.000.000 liter pure alcohol per jaar, waarvan 30% benodigd is voor blending (Bailie Nicol Jarvie & Highland Queen). Glenmorangie gebruikt de hoogste distilleerketels in Schotland en kan worden beschouwd als de voorloper van het concept van de 'finished malt’.

Rond 1995 bracht Glenmorangie drie verschillende 'houtafwerkingen' uit - een Port Finish, een Madeira Finish en een Sherry Finish. Later werden er nog wat meer ‘gefinishte’ limited releases gebotteld. Tot een paar jaar geleden was Glenmorangie vrijwel de enige whiskystokerij die 'afwijkende' vaten ging gebruiken voor de rijping van hun voorraden, maar rond het jaar 2000 begonnen meer en meer whiskystokerijen in Schotland te experimenteren met ongewone vaten die voorheen geen plaats hadden in de whiskytraditie.

Glenmorangie brengt een aantal whisky's op de markt, waaronder de

  • Original: 10 jaar gerijpt in eiken vaten uit de Verenigde Staten
  • Lasanta: 10 jaar gerijpt in Bourbonvaten, gevolgd door twee jaar extra rijping in sherryvaten 
  • Signet: 10 jaar gerijpt in bourbon en new oak vaten, aangevuld met oudere whisky's
  • Nectar D'or: 10 jaar gerijpt in bourbon en vervolgens twee jaar extra rijping in Sauternes barriques
  • Tale of Tokyo: Gerijpt in Japans Mizunara eiken en vervolgens in bourbon en sherry vaten

Neus: Fris met zeepachtige accenten, veel houtachtige tonen (voornamelijk vers gekapt hout), aroma's van bos en bosafval, frisse zoete vanille, toffee, karamel, een klein handje verse kruiden, sappige sinaasappel, sinaasappelschil, herfstrijpe appels, een beetje melkchocolade, een snufje kaneel, rood fruit op de achtergrond 

Smaak: fruitige, zoetzure appels, het bittertje van sinaasappelschil, wat rood fruit, frisse vanille, een beetje toffee, een klein handje verse kruiden, een snufje kaneel, pure chocolade, en de bitterheid van vers eikenhout 

Afdronk: middellang, dessertchocolade met tonen van appels en sinaasappelschillen, gedroogde kruiden met een delicate bitterheid van eikenhout op het einde 

Tijdens de proeverij:

Een zomerse Boomgaardwhisky, fruitig met een Granny Smith appeltje en bloemig, maar ook grassig. Een zoete, romige (roomboterbabbelaar), lekkere en gemakkelijke whisky. Een snelweg (zoef) whisky.

De een vond het een klein dansend engeltje, terwijl een ander dacht dat men Tokyo maar moest laten voor wat het is.

ALLE JOURNAALS...