Boomgaardproeverij 2023

Tijd: donderdag 07 september 2023 van 19:00 (welkom vanaf 18:30) tot 22:00
Locatie: Een boomgaard in Heerhugowaard

Op 7 september hebben we het proefseizoen 2023/24 traditioneel geopend in de Boomgaard van Rob en Willemijn, nadat we 2 dagen van te voren een generale repetitie hebben gehouden om te zien of ons draaiboek nog klopte. Het was een mooi feestje tot laat in de avond waarbij er veel whisky werd geproefd door een enthousiast en "uitverkocht" huis. Wij gingen naar huis met nog een paar bodempjes in sommige flessen, de rest van de flessen konden zo naar de glasbak.

Onze starter, Auchentoshan Dark Oak, bleek een goede keus! Een mooie soepele doordrinker met banaan en vanille, zoetig met veel fruit. Inderdaad een mooie gebalanceerde boomgaard starter. Lekker! De beide toetjes waren dat ook! Het enige dat we overhielden was het lege flessenglas.

Het eerste toetje was een 8 jaar oude Royal Brackla 2014 van Cooper's Choice, welke gefinished was op een port vat. Men was daar nogal enthousiast over, hetgeen wel bleek uit de totaal leeg geschonken flessen. Zeer zacht, veel fruit, zoet en kruidig (kaneel en peper?). Donkere bessen, vijgen en wat hout. Het portvat komt stevig naar voren, de afdronk is licht drogend en is erg lang met wat chocola en weer vijgen.

Het tweede toetje was er weer eentje met port invloeden, een 9 jaar oude Kilchoman LE, Port Quarter Cask, welke speciaal gebotteld is voor het 50-jarig jubileum van Slijterij Verhaar. De smaak van deze Kilchoman werd verzacht door het port vat. Vol van smaak met veel rood fruit, rook en natuurlijk turf bleef hij zoet en lang hangen in de afdronk met een mooie balans. Ook van deze restte slechts het glaswerk dat zijn weg vond naar de glasbak. Het was een mooie lange, warme avond met tussen de starter en de toetjes een mooie serie te proeven whisky's, waarvan je hieronder de details vindt.

blair athol 2013 red cask 9yo

1. Blair Athol 2013, The Red Cask, 9yo

Score27,8%
RegioHighland
Leeftijd9 jaar
DistillerBlait Athol Distillery
BottlingGlobal Whisky Ltd
Vat1st fill PX Hogshead
Alcoholpercentage57%
Vat nummer306577
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Blair Athol is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en heeft een jaarproductie van 2,5 miljoen liter alcohol. Ze zijn ongeveer de buren van Edradour, Dalwhinnie en Aberfeldy in het pittoreske Pitlochry. Ze leveren veel whisky (95% van jaarproductie) voor zowel de Bell's blended malts als ook voor de Bell's blends (hierin zit dan ook grain whisky).

Je ziet nauwelijks officiéle single malt bottelingen uit de Blair Athol distilleerderij, daarom ook is deze onafhankelijke botteling van deze 9 jaar oude single malt een prachtige en unieke whisky. Deze Blair Athol is gebotteld door de Global Whisky Ltd in de Red Cask series.

Alweer een redelijk jonge broker/bottelaar, is opgericht in 2017, als een onafhankelijk bottelaar met een eenvoudig doel; onderscheidende Scotch Whisky te cre ren die echte kwaliteit en waarde levert. Sindsdien hebben ze een portfolio van drie uitstekende merken verworven; Auld Goonsy's Malt, The Red Cask Company en Concept 8. Deze Blair Athol kan worden beschouwd als een sherry bom, na 9 jaar op een 1st fill PX hogshead en eindigend met zo n donkere kleur.

Neus: bruine suiker, hints van kerstpudding (Christmas pudding) en vijgen Smaak: Zachte kersen met een lichte suggestie van karamel Afdronk: zeer zacht met een warme aanhoudende uitbarsting van kerstpudding

Tijdens de proeverij:

Hier kwamen we voor, de bom. Top! We gaan tevreden naar bed! Maar ook een 'one trick pony', leuk, goed, zoet, blijft lekker hangen, maar erg jong en geen smaakontwikkeling. Bijna iedereen wilde de hele fles, wat een mooi kleurtje! Smaak met chocolade rozijnen en lavas, maar ook noot, tutti frutti en caramel. Voor z'n leeftijd veel smaak: kersen en boter, wel pittig en wat scherp, maar ook butterscotch en weer chocolade.

Goed in balans en heerlijk mild in de lange afdronk. Men had hiervan te weinig in het glas en lustte er wel pap van. Aan het eind van de avond waren de flessen met deze whisky echt leeg, gelukkig kunnen wij hem nog even naproeven. Wij hebben nog een sample-tje. Een overweldigende winnaar van deze proeverij met een overweldigende voorsprong.

fettercairn 2009 wemyss 13yo

2. Fettercairn 2009, Wemyss Tète-à-tète, 13yo

Score19,1%
RegioHighland
Leeftijd13 jaar
DistillerFettercain Distillery
BottlingWemyss Malts
Vathogshead
Alcoholpercentage55,8%
Fles nummer1 van 222
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Er zijn veel distilleerderijen gevestigd in bossen en valleien tussen de bergen van Cairgmorn en de zee. Deze distilleerderij is gevestigd aan de oever van de North Esk, een rivier die uitmondt in de zee nabij Montrose. Fettercairn is, zoals alle distilleerderijen, enkele keren gesloten geweest en is ook enkele keren van eigenaar veranderd.

In 1887 werd de distilleerderij door brand verwoest, en werd daarna weer opnieuw opgebouwd. Fettercairn gestopt met de productie tussen 1926 en 1939, toen het werd overgenomen door National Distillers van Amerika via haar dochteronderneming Train & McIntyre, die eigenaar was van de Associates Scottish Distillers.

Vandaag de dag produceert de distilleerderij van Fettercairn lichte, gebalanceerde whisky's met een tropisch karakter wat veroorzaakt wordt door het unieke destillatieproces. Aan de bovenkant van de stills zit een koelring die het kristalhelder bergwater over de still laat lopen en hiermee het koper koelt, zodat alleen de beste/fijnste dampen stijgen en condenseren. Dit is een uniek stuk 'engineering' wat een bepalend kenmerk van de distilleerderij is geworden.

Lange tijd was de enige officiële botteling een twaalfjarige die de vorige tienjarige had vervangen, maar sinds een paar jaar is de range uitgebreid met een 16, 22 en een 28 jarige botteling. Er zijn slechts een handvol onafhankelijke bottelingen. Fettercairn is momenteel eigendom van Whyte en Mackay na aankoop in de jaren '70.

De distilleerderij heeft een capaciteit van 2,2 miljoen ltr alcohol per jaar. Slechts 4% van de productie van Fettercairn wordt op de markt gebracht als single malt, de rest wordt gebruikt in blends. Deze Fettercairn is gebotteld door (alweer een jonge bottelaar) Wemyss (uitspraak: wiems) Malts in de Tète-à-tète serie. Broer en zus (William en Isabella) Wemyss begonnen hun whiskyreis in 2005 toen ze Wemyss Malts oprichtten.

William werd geïnspireerd door zijn ervaring in de Franse wijngaard van de familie en met de Schotse roots van de familie begon hij het blenden van hoogwaardige single malt whisky's te onderzoeken. Whisky, new make spirit, eikenhouten vaten en gerijpte whisky worden vakkundig ingekocht door William's zus, Isabella, om superieure, kleine batches blended malt Scotch whisky's te produceren.

Met een nauwgezette aanpak, passie voor kwaliteit en creatieve mentaliteit, brengt Wemyss Malts de beste malts uit de beroemde whiskyregio's van Schotland samen om een prachtig portfolio van blended malt en single cask-expressies te creëren. Wemyss Malts zijn stuk voor stuk vakkundig vervaardigd en gaan verder dan smaak om de zintuigen echt te boeien en het hart/de geest/de verbeelding van de liefhebber van Scotch malt whisky te veroveren.

Neus: zwaar en houtachtig. Zwarte toffee en subtiel gebrande koffie. Smaak: Mooie diepte van body en smaak. Met chocolade omhulde cacaobonen, verwarmende saffraandraadjes en vlezige Bovril-bouillon. Afdronk: Drogend met een zachte toets van aanhoudende kruiden.

Tijdens de proeverij:

Een lastige, maar mooie, whisky, hoewel de neus niet iedereen aanstond. Er werd chemisch, grassig en muf genoemd, maar ook bezweet nat. Naast de Fisherman's friend kwam er ook sinaaasappel, sherry en laurier voorbij. De smaak was spicy met salmiak, 4 seizoenen peper, maar ook venkel en drop. Verder een boterbabbelaar, perzik én Haribo beertjes (zoet).

Iemand anders vond er jalapeno peper in en helemaal achterin iets rokerigs, maar ook citrus en vanille. De afdronk was een beetje ondefinieerbaar en redelijk heftig op de tong, uiteindelijk bleek het een sensatie van een oester in combinatie met "Werthers echte" en een beetje veen. Een verrassende tweede plaats in deze proeverij.

glenburgie 2010 valinch and mallet 11yo

3. Glenburgie 2010, Valinch & Mallet, 11yo

Score17,7%
RegioSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistillerGlenburgie Distillery
BottlingValinch & Mallet
Vatbourbon hogshead
Alcoholpercentage52,6%
Vat nummer159
Fles nummer1 van 332
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Net als bij sommige van zijn andere Speyside-buren zoals Glenallachie en Glen Spey, is het bemachtigen van offici le bottelingen van de distilleerderij Glenburgie in Benromach een moeilijke taak. De eerste echte offici le botteling van de distilleerderij, een 15-jarige, werd pas vrijgegeven in 2002.

Deze 15-jarige blijft de enige offici le botteling. Er zijn een handvol onafhankelijke bottelingen geweest, waaronder een 10-jarige fles gebotteld door Gordon & MacPhail, en een paar oudere releases, waaronder een 20 en 27-jarige, die voornamelijk zijn gebotteld door Signatory Vintage.

Glenburgie is een distilleerderij die in 2002 totaal gesloopt is en weer helemaal opnieuw is opgebouwd. In 2004 is een compleet nieuwe distilleerderij geopend die eigenlijk totaal niets van doen heeft met de oude distilleerderij. De huidige productie bedraagt 4.200.000 liter per jaar. Het merendeel wordt vooral gebruikt voor het blenden van whisky (Ballentines, Teachers en Old Smugler, maar ook Chivas Regal.

Pernod Ricard is immers de eigenaar). Glenburgie is als single malt alleen in onafhankelijke bottelingen te vinden. Men heeft nog even een experiment met de verschillende stills in de distilleerderij gedaan, wat zou moeten resulteren in Glencraig single malt. Blijkbaar was dit te complex en is men er mee gestopt.

Deze Glenburgie is er eentje uit The Young Masters editions van Vallinch & Mallet, een redelijk jonge bottelaar/whiskymakelaar uit Londen, die in 2015 begonnen is met bottelen. Tegenwoordig bewegen ze zich, net als veel van hun collega-bottelaars, ook op de rum markt.

Neus: fruitig en vanille Smaak: aanhoudende vanille, droog hout, zoet, keukenkruiden en geurige witte peper, compote van verse vruchten, gezoet, op die van de boomgaard. Dezelfde sensatie van vers fruit dat uit de vruchtenpers komt, maar ook gekookte vanille en hout Afdronk: lang met gekarameliseerde vanille, houtachtig, kruidig en licht geroosterd

Tijdens de proeverij:

Dit is geen slappe Harry whisky, ik krijg er de rillingen van. Een herfstige whisky, drinken op een kleedje voor de openhaard. Neus is kruidig met vanille en boter (boterbabbelaar), maar ook bloemig, zacht, chocola (mocca koffieboon) en ergens zit er een geur van een wasverzachter. De smaak is vol en zacht met caramel, gele rozijnen, zoet maar toch pittig (zoethout) én wat peperig.

Met water wordt ie nog zoeter én lekkerder. Je moet hem vaker drinken om te leren, het is een soort toverbal. De afdronk is lang met kaneel en warme kersen, maar ook een scherp randje, sigarenrook en BBQ. Hij zou het goed doen op een kinderfeestje (waar de ouders onderling uit komen op de goed gesprek), sic! Een verdiende derde plek in deze proeverij.

tormore whisky of voodoo 11yo batch 1

4. Tormore, Whisky of Voodoo, batch 001, 11yo

Score13,2%
RegioSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistillerTormore Distillery
BottlingBrave New Spirits
Vat1st & 2nd fill bourbon casks
Alcoholpercentage52,6%
Vat nummerBatch No. 1
Fles nummer1 van 1610
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De distilleerderij van Tormore is gelegen tussen Granttown-on-Spey en Aberlour aan de voet van de Cromdale Hills en men kijkt uit over het dal van de rivier de Spey. De naam is afkomstig van de boerderij met de gelijknamige naam, die tegenover de distilleerderij ligt. Tormore is half Gaelic en half Engels en zou vrij vertaald "grote rotspunt" betekenen.

De Tormore distilleerderij werd in opdracht van Long John International tussen 1958 en 1960 ontworpen door architect Sir Albert Richardson. Tijdens de bouw werd het bedrijf overgenomen door de drankengigant Schenley uit Amerika en de distilleerderij werd in oktober 1960 geopend. In 1972 werd het aantal stills verdubbeld, daarna werd de distilleerderij in 1975 overgenomen door Whitbread & Co.

In 1990 werd de distilleerderij door de vijfde eigenaar, Allied Distillers Ltd. overgenomen. De Tormore distilleerderij is de eerste nieuwgebouwde distilleerderij van de twintigste eeuw in Schotland. Dit architectonische wonder staat, ondanks de nog jonge leeftijd van de gebouwen, op de monumentenlijst en er mag aan de buitenkant niets veranderd worden.

Zeer bijzonder aan het gebouw zijn de klok en het klokkenspel, dat om het kwartier luidt, het koperen dak met de dakgoten en het graniet dat prachtig in het gebouw verwerkt is. De huizen van de werknemers zijn ernaast in dezelfde stijl gebouwd. Zelfs de buxusboompjes in de tuinen zijn in de vorm van pott stills en bellen geknipt.

De distilleerderij ziet er van de buitenkant heel anders uit dan de traditionele distilleerderijen en er werd beweerd, dat er geen echte whisky met het Speyside karakter kon worden geproduceerd. In het grote stillhouse staan vier paar stills, die in 1972 omgebouwd werden naar stoom gestookt en ook werden de acht washbacks vergroot naar een dubbele capaciteit.

De whisky rijpt op ex-bourbon vaten en een klein gedeelte op sherryvaten. Het brouw- en ook het koelwater komt uit de Achvochkie Burn. Deze beek vindt zijn oorsprong in de Cromdale heuvels. Het koelwater dat warm de condensors verlaat, wordt afgekoeld voor dat het verderop de rivier de Spey in stroomt. De distilleerderij is alleen op afspraak te bezoeken.

Deze single malt maakt deel uit van de Whisky of Voodoo-collectie van Brave New Spirits. Ze streven ernaar de beste single malts en blends uit heel Schotland te bottelen, waarbij de exacte distilleerderijen geheim blijven, althans dat wordt gepoogd. Deze Nailed Puppet is afkomstig van een niet nader genoemde Speyside-distilleerderij, maar natuurlijk zijn we achter de naam gekomen. Hij heeft 11 jaar gerijpt in first- en second-fill bourbonvaten.

Neus: Gekruide ananas en rijpe banaan met subtiel zoete rook. Een zoete perzik en galameloen, romige tonen, maar ook een hint van lichte rook. Smaak: Verwarmend fruitig en zoet, een lichte minerale en kruidige smaak, ongelooflijk zacht, wat karamel en noten, ahornsiroop over aardbeien met wat zwarte peper, rozijn, karamel en rode bessen. Een klein beetje lichte rook Afdronk: Verwarmend en lang met veel fruit.

Tijdens de proeverij:

Ook deze whisky zorgde voor veel discussie. Ruwweg de helft was voor en de andere elft had een afwijkende mening. En daar houden we van. Neus met bananensnoepjes, fruit, maar ook een muffe keldergeur en kruidig. De smaak was zoet en vet (honing en boter), maar ook dragon en rozemarijn kwam voorbij. Verder moutachtig, caramel en nootachtig én drop in al zijn verschijningen: salmiak (zwart op wit), zoute drop, trekdrop en wybertjes.

De één vond hem heel lekker en bleef lang hangen, bij een ander was hij niet zo lekker en kwamen er weer zweetsokken voorbij. Eigenlijk een eentonige whisky met een alcohol smaak, welke elkaar niet omarmt. Aan het eind van de proeverij was deze Voodoo-whisky helemaal op. Viel hij dan toch in goeie aarde? Een vierde plek was zijn deel in deze proeverij.

teaninich 2009 fable 13yo

5. Teaninich 2009, Fable, 13yo

Score12,4%
RegioHighland
Leeftijd13 jaar
DistillerTeaninich Distillery
BottlingPendulum Spirits Ltd
Vathogshead
Alcoholpercentage52,2%
Vat nummer705802
Fles nummer1 van 269
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Teaninich (uitspraak: TEE-ah-nen-ik) is een belangrijk onderdeel van de Johnnie Walker blends, Haig en VAT 69. Teaninich is door de distilleerderij nooit op de markt gebracht als een single malt. In 1992 werd een Flora en Fauna botteling uitgebracht die een paar jaar later gevolgd werd door drie Rare Malts bottelingen.

Onafhankelijke bottelingen van Teaninich zijn zeldzaam, maar komen de laatste tijd wat meer voor (ondermeer Cadenhead, Signatory en dus nu ook Pendulum Spirits in de Fable Series). Pendulum Spirits is een onafhankelijke bottelaar van single cask whisky's die zijn bottelingen combineert met de kunst van het vertellen van verhalen, animatie en illustratie.

Legendarische mythen worden tot leven gebracht door middel van kunst en presenteren de zorgvuldig uitgekozen single malts met een kenmerkende smaak en een intrigerend karakter. De eerste serie fabels gaat over de legende "The Ghost Piper of Clanyard Bay", waarvan dit hoofdstuk 8 is: Fairy (Fee).

Clanyard Bay is een baai een paar kilometer ten zuiden van Port Logan op het westelijke schiereiland Dumfries and Galloway in Schotland. De dichtstbijzijnde grote stad Stranraer is ongeveer 24 mijl verderop en Ierland is een korte trip over het water.

Neus: Zoet graan, moutig, gistachtig, geparfumeerd, cider. Meer moutig en gistachtig met water. Minder zoet. Een stuk hout, een beetje alcohol, bijten. Smaak: Zeer helder, krachtig, citroenen, sinaasappels, verbrande sinaasappelolie droog met bitterheid. Citrusbittere ontwikkeling met hints van toffee en vanille.

Afdronk: Peper, bijtend op de tong, mout, toon van cornflakes, zwakke zuren, droge bijenwas finish

Tijdens de proeverij:

Een whisky waarmee je alle kanten uitkon, volgens de deelnemers. De ene kant vond het een mooie whisky, die zingt in je mond, mooi in balans is én lang blijft hangen. Onderscheidend, grassig en heerlijk fris.Ook caramel, toffee, een lovende whisky met een vrolijk gezicht. Maar..... De andere kant vond het een verrader, zacht in het begin en hij klapt tegen het eind. De neus is chemisch, het lijkt wel schoonmaakmiddel, de sokken van Chris kwamen ook voorbij.

De smaak is zuurder dan verwacht, mogelijk door het fruit? Peper, citrus en sigarenrook komen voorbij én hij bijt op de tong. Een beetje een verdrietige whisky, die voor dooie lippen zorgt. De neus was spannend maar de smaak was verder vlak met een beetje boter. Een bittere droge verrader, die voor deze kant snel weg was. De Fable werd vijfde in het totale verhaal.

linkwood 2008 house of maccallum 13yr

6. Linkwood 2008, House of McCallum, 13yo

Score9,9%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerLinkwood Distillery
BottlingHouse of McCallum
VatMonthelie Wine Cask
Alcoholpercentage46,5%
Vat nummer10117
Fles nummer1 van 376
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Linkwood distilleerderij ligt ten zuidoosten van Elgin in de Speyside. Om de constante kwaliteit te waarborgen mag er niets veranderd worden in de distilleerderij, zelfs de spinnenwebben mogen niet weggehaald. In 1971 is er een nieuwe distilleerderij naast de oude gebouwd en de stills zijn identiek en daarom spreekt men nu wel van Linkwood 1 en Linkwood 2.

De distilleerderij heeft een capaciteit van 2.24 miljoen liters per jaar en het overgrote deel van deze hoeveelheid whisky wordt gebruikt voor het blenden van Johnnie Walker, White Horse, Haig en Bells. House of McCallum is een nieuwe collectie Scotch Whisky's gemaakt door Antony McCallum, Malt Master, Blender & maker van uitzonderlijke whisky's, 24 jaar ervaring in de whisky-industrie in Schotland.

Clan McCallum is een van de oudste adellijke clans in Schotland van de westkust van Schotland. House of McCallum bestaat uit twee onderscheidende series: de Art of Whiskey Collection & Auld Alliance Vintage Collection en de Art of Rum. Dit zijn ambachtelijke releases in beperkte oplage met geselecteerde vaten voor elke nieuwe jaarlijkse release. Het volledige assortiment is natuurlijk van kleur en unchill-filtered.

Waarom de 43,5% of de 46,5% voor de releases? Dit zijn de door McCallum gekozen sterktes voor de beste balans van de smaken van de spirit. Verder zijn er in elk van de releases met een paar hogere sterktes voor sommige geselecteerde vaten. Waarom de .5. Dit is de handtekening en is gebaseerd op numerologie die teruggaat tot de oorsprong van de familie McCallum.

Deze Linkwood Single Cask is gefinisht in een Bourgogne Monthelie rode wijnvat, meer bepaald de Le Mons Helios cuvéé van wijnmaker Florent Garaudet. Gedistilleerd op 8 december 2008 en gebotteld in maart 2022 op 46,5%, bracht deze Single Cask # 10117 376 flessen voort.

Smaak: Een fruitige whisky met tonen van abrikoos, honing, peper Afdronk: Aangenaam droog en wijnachtig met veel rijp fruit. Zowaar een mooie fruitige whisky in een fruitige Boomgaard.

Tijdens de proeverij:

Een goeie start whisky, maar er gebeurt weinig bij sommigen. Een beetje vlak met een goeie start en de sambal van Tante Annie (zeer prikkelend) en eindigt als zacht fruit. Neus: ananas, bloemig, maar ook scherpig en kruidig (kaneel), de smaak daarentegen viel tegen. Met een drupje water werd ie peperig. Deze whisky was voor 'Glenmorangie' fans: er gebeurt weinig. dus stonden we er niet al te lang bij stil en gingen we door. Een laatste plek in deze proeverij.