Lagavulin Distillers Edition

lagavulin distillers edition nas
RegioIslay
LeeftijdNAS jaar
DistillerLagavulin Distillery (fabrieks-bottling)
VatDouble matured PX sherry casks
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De distilleerderij van Lagavulin is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay aan de Lagavulin Bay. De naam Lagavulin komt uit het Gaelic en betekent "Het ondiepe dal waar de molen staat". De distilleerderij is opgericht in 1816. Sinds 2000 wordt het continue productieproces met de computer gestuurd. Er zijn twee wash en twee spirit stills, die de vorm van een peer hebben en op stoom gestookt worden. De tien washbacks zijn van larikshout. De new spirit rijpt uitsluitend op bourbon vaten.

Voor de bereiding van de malt gebruikt men water uit een meertje Loch Sholum geheten. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding naar de distilleerderij gevoerd. De productie van de Lagavulin malt stijgt elk jaar nog en wat niet als single malt verkocht wordt gebruikt men voor de blend van de White Horse whisky.

De 16 jarige Lagavulin was vanaf het begin een van de 6 Classical Malts van Diageo. Iedere malt whisky proever heeft zeker een van de 6 ooit geproefd, waarbij de Lagavulin toch wel de meest aparte smaak had met zijn teer, creosoot en gerookte paling (de vissershaven van Volendam). Rond 1999 is men begonnen met de Distillers Editions en had een leeftijd, na 2021 werd het een NAS whisky. Deze is uit 2022 en is double matured op PX vaten.

Kleur: amber. 
Neus: krachtig, complex, zilt en met zoete sherry. 
Smaak: zoete aroma's met turf en zeezout en een lange warme rokerige afdronk.

 

Geschonken in de volgende proeverij:

  • » Januari 2025 (donderdag 09 januari 2025)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Verrassend lekker voor een starter en beter dan de starter. Dat was het dan wel zo'n beetje.

    Eigenlijk was deze whisky de naam Lagavulin niet waard. Hij krijgt geen voldoende, deze snel weg peat whisky. Een beetje venkel, drop en veenachtig geeft een stroeve tong, verder een zachte ‘light’ Lagavullin met een lichte medicinale toets en een dropsmaak. Iemand vond hem krampachtig gecomponeerd met een bittertje, welke in de mond veranderde in een schep compost. Dè teleurstelling van de avond, die zich zelf terug vond op de 6e plek in deze proeverij.