Regio | Highland |
---|---|
Leeftijd | 11 jaar |
Distiller | Glencadam Distilleries |
Bottling | Donald Laing onder Douglas McGibbon |
Vat | one refill sherry hogshead |
Alcoholpercentage | 46% |
Vat nummer | 3938 |
Fles nummer | 1 van 300 | Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
De Glencadam distilleerderij ligt tussen Aberdeen en Dundee en is de buurjongen van Lochside. De fabriek is in 2000 in de mottenballen gedaan en is in 2003 weer begonnen onder een andere eigenaar. Sinds 1825 produceert Glencadam zijn delicate Highland Single Malt Scotch Whisky met de kenmerkende fruitige frisse stijl.
Glencadam is hoog gewaardeerd en veelvuldig onderscheiden en kent een breed assortiment met 10, 14, 15, en 21 Years Old, Origin 1825 en Gelimiteerde Edities. Glencadam maakt gebruik van twee distilleerketels; opmerkelijk is dat de afvoerpijp van de ketels naar de condensator schuin omhoog loopt, in een hoek van zo’n 15 graden, in plaats van naar beneden. Zo wordt een bijzonder delicaat en zacht distillaat geproduceerd, dat na rijping op houten vaten de karakteristieke fruitige tonen van Glencadam ontwikkelt.
Deze 11 jarige Glencadam is gedistilleerd in de winter en gebotteld in de herfst door de Laing familie.
Neus: sinaasappelmarmelade op verbrande toast en melasse, wat boers. De smaak is subtieler, maar er is nog steeds citrus te bespeuren met een gerstesuiker en suikerspin zoetheid. Dit alles leidt tot een complexe afdronk die vrij droog is, met wat groene kruiden en lichte specerijen.
Reacties tijdens de proeverij:
Is in eerste instantie ietsje scherp en brandt dan een beetje. Maar dan gebeurt het:een mooie neus met rijp fruit, hooi en noten. De smaak citrus, tonic, kruidig en hout. Intens met donkere droge chocolade. De afdronk was mooi, met een bittertje, iemand vond een klein rokertje en iemand anders iets medicinaal's. Dé kreet bij deze whisky was: Een mooie afdronk met een jeugdig tussenstuk, hij gaat ervoor, maar niet in de whisky (sic!)