Ardnahoe Inaugural Release, 5yo

ardnahoe inaugural release 5yo
RegioIslay
Leeftijd5 jaar
DistillerArdnahoe (fabrieks-bottling)
Vatbourbon and oloroso casks
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Ardnahoe is de negende distilleerderij op Islay. Het ligt iets ten noorden van Port Askaig, tussen de Sound of Islay en Loch Ardnahoe (de waterbron). De naam komt uit het Gaelic en betekent “hoogte van de kuil”. Independent bottler Hunter Laing is de eigenaar. De plannen voor de distilleerderij werden in september 2016 goedgekeurd. De bouw begon kort daarna en werd eind 2018 voltooid. De eerste spirit vloeide op 14 oktober 2018 uit de ketels.

De distilleerderij valt op doordat hij als enige op Islay worm tub condensers heeft en ook de langste lyne arms van heel Schotland. Ardnahoe heeft vier washbacks van Oregon pine met een inhoud van 25.000 liter. De wash still heeft een inhoud van 12.500 liter, de spirit still is 9.500 liter groot. De mout komt van Port Ellen Maltings en wordt geturfd tot 40 ppm. Fermentatie duurt zestig tot zeventig uur. De distilleerderij heeft een capaciteit van ongeveer 900.000 liter pure alcohol per jaar.

Deze Inaugural Release is een zeer sterke start voor deze nieuwe distilleerderij. Het presenteren van een slechts 5 jaar oude whisky met een ABV van 50% is een bewijs van vakmanschap. We kijken uit naar de opvolgers!

Neus: kampvuurrook, zoet-suikerachtige, zilte-maritieme kusttonen, Italiaanse pizzakruiden, walnootolie, met een vleugje citrus op de achtergrond 
Smaak: zeer mineraal en zoet in het begin, sterke tonen van kampvuurrook, daarna komen hier lichte en vrij heldere sherrytonen naar voren, zeer olieachtig, nootachtig, kruiden, eikenhout 
Afdronk:  middellang, zoete, asachtige rook, opnieuw mineraalzoute tonen, nootachtig-zure hints, eikenhout

Geschonken in de volgende proeverij:

  • » Januari 2025 (donderdag 09 januari 2025)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Niet slecht voor zo'n jong ding. Mooie en lekkere turf, die lang blijft hangen. In de neus hooi met een flinke snuif 4-seizoenen peper. Een subtiele smaak! Als je zo mag debuteren, dan staat je een mooie carrière te wachten. Echter niet iedereen zat op één lijn. Iemand vond het begin hoopvol (een beetje cognac-achtig), maar het einde teleurstellend.

    Over het algemeen was men toch blij verrast en vond men hem gewoon lekker. Het gaf het gevoel van een appelgebakje met zelfgemaakt vanille ijs, wat de volgende verzuchting ontlokte: die zoete afdronk kost je een extra tandenpoetsbeurt, want het zoete blijft lang aan je tanden hangen. 

    Maar ook emotionele uitroepen als: ondanks de jeugd krijg ik tranen in mijn ogen. Niet slecht voor een eerste expressie van een distilleerderij die naar de 4e plek in deze proeverij leidde.