spey byrons choice nas

Spey Byron's Choice, NAS, 46%

RegioSpeyside
LeeftijdNAS jaar
DistillerSpeyside Distillery (fabrieks-bottling)
Vatport barrels
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 van 1200
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Speyside distillery ligt niet al te ver van Kingussie aan een zijrivier (Tromie) van de Spey. Hoewel de bouw van de distilleerderij al is begonnen in 1957 is de productie pas gestart in 1990. In 2012 is het overgegaan naar Harvey’s of Edinburgh.

In dat jaar hebben ze het proces rigoureus verbeterd, onder meer door het investeren in vaten van hoge kwaliteit om vooral de oudere whisky’s mee te finishen. Ze produceren zo rond de 500.000 liter alcohol per jaar. De laatste tijd timmeren ze wat meer aan de weg én zullen we meer van ze gaan horen.

Peter MacKay, voorheen Morrison & MacKay, is aangetrokken om veel promotie voor het merk te gaan doen. Deze Byron’s Choice is een limited edition (1200 flessen) en refereert aan het feit dat toen Lord Byron in 1815 met Annabelle Millbanke trouwde, hij een vat whisky schonk van de Speyside-distilleerderij aan koning George III.

Deze gelimiteerde oplage is een op Port cask gerijpte single malt geeft een delicaat evenwicht van warme, nootachtige, pittige port tinten met een zachte, zoete toffee afdronk en een frisse, fruitige aanhoudende toon, die het gehemelte kalmeert als warme honing die je tong streelt. (dit volgens de bottle notes).

Neus: rood fruit, gekonfijte schillen, gedroogde abrikoos en karamelbrok. Smaak: Honingnoten, peper, citroen en een beetje munt. Finish: zoete karamel.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2019 (donderdag 23 mei 2019)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een carnaval in de mond, de hele mond komt aan bod, er gebeurt van alles. Een Drambuie neusje kwam naar boven, maar ook dat de neus lekkerder was dan de smaak. De alcohol kwam goed door. Verder liepen de smaken nogal uit elkaar, van wasmiddel tot stopverf (wat mensen toch al niet proeven in hun vrije tijd, sic!). Donkerfruit en melkchocolade, maar ook muntdrop, boter, caramel en een pepertje.

    Medicinaal bitter, het hartje van witlof, een beetje kruidig en licht rokerig. De afdronk was lang en droog als kaneelpoeder. Het overheersende commentaar: een mooie indrinker, een goeie starter met veel fruit én een allemansvriend uit een goed portvat. Ondanks de mooie verpakking én de commentaren kreeg hij de laatste plaats in deze proeverij.