Port Dundas 2000, Fragrant Drops, 21yo

port dundas 2000 fragrant drops 21jr
RegioLowland
Leeftijd21 jaar
DistillerPort Dundas Distillery
BottlingKeeble Cask Co.
VatAmerican oak
Alcoholpercentage62,1%
Vat nummer305291
Fles nummer1 van 187
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Port Dundas-distilleerderij in Glasgow was een ‘landmark’. Hij werd in 1811 gebouwd op het hoogste punt van de stad aan de oevers van het Forth & Clyde Canal. Een andere distilleerderij, Cowlairs, werd kort daarna in gebruik genomen en in 1860 fuseerden de twee locaties.

Met zijn goede vervoersverbindingen en toplocatie in de stad groeide Port Dundas uit tot de grootste distilleerderij van Schotland en stonden ze bekend als dé 'blending powerhouse van Scotland'. In 1885 produceerden de drie Coffey- en vijf pot-stills meer dan twee miljoen gallons alcohol per jaar (ongeveer 9 miljoen liter) en gebruikten ze 'Amerikaanse mais', gerst en rogge voor het maken van de spirit.

De buurman, Dundashill (die zelf in 1902 in het complex zou worden opgenomen), was in die tijd de grootste potstill-distilleerderij ter wereld. Zijn twee wash-stills en 10 spirit-stills maakten zowel dubbel- als drievoudig gedistilleerde mout, geturfd en ongeturfd. Er was een kuiperij, gehuisvest in het voormalige Dundashill-gebouw, en een varkensstal - de varkens werden gevoerd met draf (het overblijfsel van het mouten).

Het hele terrein werd bekroond door een bakstenen schoorsteen van 138 meter hoog, een tijdlang de hoogste ter wereld. Twee branden aan het begin van de 20e eeuw stopten de productie voor korte tijd en in de jaren zeventig was men wel aan modernisering toe.

Op dat moment werd de productie weer opgevoerd en werd een fabriek voor donkere granen geïnstalleerd. Port Dundas uit Glasgow gold in die tijd als misschien wel de beste grain distillery en was zeer geliefd onder blenders. In 2010 besloot eigenaar Diageo echter om zijn productie van grain spirit te concentreren op het enorm uitgebreide Cameronbridge.

Hoewel er aanbiedingen waren van rivaliserende distilleerders om Port Dundas te kopen, mislukten ze - mogelijk vanwege de te verwachten hoge kosten van een nieuwe upgrade. In 2011 stopte de productie en werd het terrein gesloopt. De landmark was verdwenen. Deze 21 jaar oude Port Dundas werd slechts vier dagen voor zijn 22e verjaardag gebotteld en brengt ons rechtstreeks terug naar de beste dingen uit onze kindertijd.

Smaak: colaflesjes, vanille, witte chocolade, honingpap, sticky toffee pudding met hot custard en Werther’s Originals. Verder gesuikerde amandelen, chocoladepralines en kersenbonbons. De afdronk is redelijk lang, weelderig en wasachtig.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • » April 2023 (donderdag 20 april 2023)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een grain whisky is vaak moeilijk, "you hate or you love it", eigenlijk zit er niet veel tussen. Deze was dus eentje aan de moeilijke kant. Het leek op oude jenever met veel alcohol, ook jonge Metaxxa werd geopperd. De whisky was te hoog in de alcohol, met water werd ie een beetje beter. Iemand vond het vlees noch vis, te jong voor bourbon en eigenlijk had ie op sherry gelagerd moeten zijn. In de neus lijm (brandt neushaar weg) en tupperware, vettig, banaan en zoet. Veel te scherp, chemisch.

    Iemand moest ervan hoesten, maar hij had herinneringen aan Trabant uitlaatgassen. De whisky werd wat interessanter met wat water, schuimpjes, amandel, gum van een envelop, maar ook schoonmaakmiddel, vettige boterbabbelaar, vanille en dropjes. De afdronk was volgens iemand lekker prikkelend op de tong. We zeiden het al: "you hate or you love it". De laatste plek in deze proeverij was zijn deel. Helaas..., maar een mooie fles!