lindores abbey 2018 str wine 4yr

Lindores Abbey 2018, OB, 4yo

RegioLowland
Leeftijd4 jaar
DistillerThe Lindores Distillery Co (fabrieks-bottling)
VatSTR wine barrique
Alcoholpercentage61,9%
Vat nummer18/488
Fles nummer1 van 282
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Lindores Abbey in het plaatsje Newburgh, tussen Perth en St. Andrews, is de geboorteplaats van Schotse whisky. Al heel lang is bekend dat de monniken in de abdij de eersten waren die in Schotland uit gerst Aqua Vitae maakten.

De geschiedschrijving van de Britse Exchequer (Belastingdienst) vermeldt in 1494 de opdracht van de Koning aan Broeder John Cor om Aqua Vitae te maken: “To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae, VIII bolls of malt”. Omgezet in moderne hoeveelheden betekent dit 500 kilo gerst waarvan minstens 350 liter Aqua Vitae werd gestookt. John Cor was een monnik in Lindores Abbey.

523 jaar later, in 2017, liep er weer spirit uit de ketels in Lindores. In de jaren daarvoor bouwde Drew McKenzie-Smith de distilleerderij op Lindores Abbey Farm, de boerderij die al sinds 1915 in de familie was en waarop de rechten en de plichten van de restanten van Lindores Abbey rusten.

Als eerste werd er geboord naar de oorspronkelijke waterbron en in die periode werden veel meer oude resten van de abdij bloot gelegd. Op de velden naast de distilleerderij werd Concerto gerst geplant. Zoveel als mogelijk is, wordt alles wat nodig is voor de productie van de whisky lokaal geproduceerd.

In 2021 werd er een nieuw hoofdstuk aan deze lange historie toegevoegd. De eerste whisky van de nieuwe Lindores Abbey Distillery werd gebotteld. Een historische gebeurtenis voor elke whisky liefhebber.

Deze Lindores is gestookt in 2018 en heeft 4 jaar in een STR wijn barrique gelegen, voordat hij werd gebotteld speciaal voor de BeNeLux markt. STR staat voor 'shaved, toasted and recharred' (geschaafd, geroosterd en gebrand) en geeft aan, dat het vat verjonging heeft ondergaan door de duigen aan de binnenkant te laten schaven en vervolgens opnieuw te branden. Zo kan een oud en reeds gebruikt vat als nieuw worden gebruikt, volgens het STR-proces, ontwikkeld door whisky-expert Dr. Jim Swan.

Neus: bessen en kersen overgoten met pittige kruiden en treacle toffee. Gelakt eikenhout in de zon met donkere 70% pure chocolade. Met water neemt de kruidige warmte toe.
Smaak: heerlijk diep, kruidig en verwarmend met rozijnen en zwetend eikenhout. Een stevige whisky, ook na het toevoegen van water.
Finish: precies goed met donkerrood fruit en kruidig eikenhout.    

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Juni 2024 (donderdag 06 juni 2024)
    Nummer 5 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Weer een discussie-whisky. Waar de één een natte handdoek in een afgesloten sporttas ruikt, vindt de ander de neus lekkerder dan de smaak.

    Verder in de neus parfum in het begin, maar ook "groene dingen"(sic!), gemaaid gras, een beetje rokerig en rubberig. De menthol uit Vaporub kwam ook voorbij. De smaak gaf groene appelschillen en was ietsje zuur, verder kwam er een bloemetje voorbij (was het nu een sering of blauwe regen?) en ook honing. Iemand vond het smaken als een mooie ronde boezem. De afdronk was kort, zoetig, chemisch en scherp en wild. Een ongewassen zoute mossel? De whisky was eigenlijk veel te jong.

    Uiteindelijk bleek voor velen dat whisky op wijnvaten niet altijd goed uitpakt. In dit kader vond iemand dit een superslap aftreksel van de kapelaan (wijwater?). Deze jonge Lowlander eindigde derhalve op de één na laatste plek in deze proeverij.