ledaig 2005 gordon macphail 11yr

Ledaig 2005, G&M Pivate Collection, Hermitage, 11y

RegioIsland
Leeftijd11 jaar
DistillerTobermory distillery
BottlingGordon & MacPhail
Vatbourbon/Hermitage finish
Alcoholpercentage45%
Fles nummer1 van 4100
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De naam "Ledaig" wordt uitgesproken als "led-chig" en is Gaelic voor "veilige haven". Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de distilleerderij in het havenstadje Tobermory aan de ruige Schotse westkust ligt. Ledaig wordt geproduceerd door de enige distilleerderij van het eiland Mull, de Tobermory Distillery, die ook de wereldberoemde Tobermory Single Malt maakt.

De helft van de whisky die bij Tobermory gemaakt wordt, is zeer turfrijk en wordt verkocht als "Ledaig Single Malt". De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout, terwijl men voor de Tobermory ongeturfde mout gebruikt en heel licht geturfd water. Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft, er zijn appartementen van gemaakt, wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland.

Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Ledaig en Tobermory hebben allebei beslist een maritiem karakter. Ledaig heeft echter een veel hoger turfgehalte. Deze whisky is gefinished in een Hermitage vat (100% syrah druiven en wordt beschouwd als 1 van de topwijnen in de noordelijke Rhone vallei). Deze finish geeft de rokerige whisky een fruitig karakter.

Neus: aroma’s van in honing gemarineerde ham, frisse zomerbessen, kruidig citrusfruit en een fijn accent van turfrook. Met water geeft hij nog aroma’s van cacaopoeder en rijke fruitigheid van zwarte bessen en framboos.

Smaak: romig en peperig met tonen van sinaasappelmarmelade, aalbes, framboos, hints van donkere chocolade, geroosterde pinda’s en smeulend kampvuur. Met water wordt hij wat zoeter, maar ook rokeriger. Afdronk: lang en zacht met tonen van de zee en een fijne balans tussen fruitige en rokerige tonen

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Oktober 2018 (donderdag 11 oktober 2018)
    Nummer 5 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    De neus gaf lichte rook, aarde en veen, leer (oude Chesterfield meubelen), haardvuur, medicinaal, ether en ook fruit. In de smaak kwam in het begin wat prikkelend over met een beetje zuur, tanine, ziltigheid, hout, turf, cacao, maar ook de zoetheid van druiven. De afdronk was lang met turf, maar de wijn overheerste, waardoor hij wat weeïg werd. Over het algemeen vond men het een aantrekkelijke whisky en erg lekker.