Knockdhu 2012, Berrys Bros &Rudd, 11yo

knockdhu 2012 berry bros rudd 11yo
SoortSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistilleerderijKnockdhu Distillery
Gedistilleerd2012
BottelaarBerry Bros & Rudd
Gebotteld2023
Vathogshead
Alcoholpercentage58,4%
Vat nummer7126
Fles nummer1 of 326
Non-chillfiltered:Nee

Onze notities:

Het land waarop zich nu de Knockdhu distilleerderij bevindt, werd in 1892 door John Morrison gekocht van de Duke of Five. Hij ontdekte op de zuidelijke flanken van Knock hill een bron waarvan hij het water ter evaluatie opstuurde naar het laboratorium van Distillers Company Ltd, met het idee dat er kansen lagen voor een distilleerderij. Het bronwater bleek inderdaad van hoge kwaliteit en in 1893 werd begonnen met de bouw - de eerste distilleerderij van malt whisky voor Distillers Company Ltd.

Het water voor de distilleerderij wordt via leidingen van Knock Hill naar de distilleerderij geleid, zowel als naar de bewoners van het plaatselijke dorp, hoewel er tegenwoordig nog vijf andere waterbronnen worden gebruikt als aanvulling op dat van de Ternemney Brook, die ook het koelwater van de distilleerderij levert. 

De capaciteit is klein - de twee distilleerketels van de distilleerderij produceren jaarlijks ongeveer 900.000 liter. Daartegenover beschikt de Knockdhu whiskystokerij wel over grote opslagfaciliteiten. De vijf pakhuizen hebben ruimte voor maar liefst 7.600 vaten. 

In 1930 werd Knockdhu overgedragen aan Scottish Malt Distillers, die het een jaar later sloten. De stokerij heropende vervolgens in 1933, maar sloot weer voor de Tweede Wereldoorlog. Gedurende deze tijd werden de gebouwen gebruikt om soldaten uit India te huisvesten.

Inver House nam de stokerij in 1988 over en bracht twee jaar later de eerste officiële botteling uit. Nog eens drie jaar verstreken en toen werd de eerste botteling onder de naam anCnoc uitgebracht. Inver House koos voor dit nieuwe label omdat men meende dat Knockdhu te veel op Knockandu leek en zo voor verwarring zou kunnen zorgen.

Inver House zelf werd op zijn beurt in 2001 overgenomen voor 124 miljoen pond. In 2006 werd Inver House een dochteronderneming van Thai Beverages Plc. 

Knockdhu whisky wordt gedistilleerd uit ongeturfde mout, hoewel er elk jaar gedurende een aantal weken een licht geturfde mout van 22 ppm wordt gebruikt. Onafhankelijke releases zijn bijna onmogelijk te vinden. Deze single malt werd in 2012 gedistilleerd in Knockdhu en werd gevuld in een single hogshead, waar hij tot 2023 bleef. Het vat werd gebotteld door Berry Bros. & Rudd, die hiermee in totaal 312 flessen produceerden. 

Deze Knockdhu heeft een droge, nootachtige neus die zich uitbreidt met het verstrijken van tijd in het glas. Er zijn amandelen en walnoten te bespeuren voordat er groene vruchten en bananenbroodtonen verschijnen. De smaak is een al even complexe ontmoeting van fruit, houtkruiden en door het distillaat aangedreven nootachtigheid, met een uitstekend mondgevoel. Een beetje tabak danst over de afdronk, met een uitbarsting van citrus en wat groen fruit met honing.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • donderdag 10 april 2025

    Nummer 3 in de line-up.

    Er is een opgaande lijn in de proeverij. De eerste snuif splijt je neus, maar met een druppeltje water werd dat beter. Abrikozen in de neus maar ook een beetje chemisch (medicinaal?). De smaak geeft karamel/ suiker in de pan, merinque, en een scherp kantje. Lekker kruidig, grassig en bloemig en met een beetje water was het pepertje zo weg. Een typische Speyside en niet zo complex.

    Natuurlijk waren er ook wat kritische opmerkingen: Sterk, chemisch en droog. Mag nog een beetje groeien, want hij lijkt een beetje ongerijpt. Mogelijk een lui refill vat? In ieder geval was Herman er weg van, want zijn whisky was zo weg. 

    Een 5e plek in deze proeverij, maar de toppers komen nog!