Blair Athol 2015, Claxton Exploration Series, 8yo

blair athol 2025 claxton 8yr
RegioHighland
Leeftijd8 jaar
DistillerBlair Athol Distillery
BottlingClaxton for the Exploration Series
VatTawny port barrique
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Blair Athol is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en heeft een jaarproductie van 2,5 miljoen liter alcohol. Ze zijn zo’n beetje de buren van Edradour, Dalwhinnie en Aberfeldy in het pittoreske Pitlochry. Ze leveren veel whisky (95% van jaarproductie) voor zowel de Bell's blended malts als de Bell's blends (hierin zit dan ook grain whisky).

Je ziet nauwelijks officiële single malt bottelingen uit de Blair Athol distilleerderij. Deze is een 8 jaar oude Blair Athol van Claxton's in hun Exploration Series. De zorgvuldige selectie van port barriques voor het rijpingsproces voegt complexiteit en diepte toe aan de whisky, wat resulteert in een harmonieuze mix van smaken.

Neus: zeer uitnodigend, doordrenkt met volle fruitige aroma's. Rijpe rode bessen, aardbeien en frambozen mengen zich met de zoete tonen van de port en voegen complexiteit toe. Verder eikenhout en donkere chocolade.

Smaak: bij de eerste slok komt de neus weer terug in de smaak. Sappige bessen, zoals bramen en bosbessen, gekarameliseerde suiker en donkere chocolade. De invloed van het port vat voegt een subtiele maar merkbare complexiteit toe, met een vleugje rood fruitconfiture en wat kruidig eikenhout.

Afdronk: medium tot lang, zoete tonen van rijp fruit blijven lang hangen op de tong, terwijl de warmte van de portwijn en het eikenhout een aangename gloed achterlaten. Wat drogend op het eind, waardoor een goed gebalanceerde en lange afdronk ontstaat die je uitnodigt tot nog een slok.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • » Boomgaardproeverij 2024 (donderdag 05 september 2024)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    De meeste deelnemers waren positief over deze Blair Athol en vonden hem "heul en heul lekker", er waren er echter ook die er niet veel aan vonden met weinig neus en weinig smaak. Men kon niet identificeren op wat voor een port vat deze whisky gelegen had, een witte of rode? Uiteindelijk kwam er iemand met een kleur van een stevige rosé.

    In ieder geval bleek het een moeilijke en complexe whisky. In de neus vond men een rokertje, maar ook noten, nat leer en tabaksgruis. In de mond kwam men van alles tegen - boter, vanille, veel zoet fruit en bruine suiker. Ook trekdrop, perziksnoepjes van Haribo en engelse drop, kwamen voorbij, maar ook vuursteentjes en wat zwavel.

    De afdronk was mooi en in balans met hints van venkel, maggiplantjes en kerrie en soms een beetje scherp, maar erg zoet. 

    Iemand vond het als een Schotse baklava gedrenkt in port, terwijl een ander het een "dirty pleasure whisky" vond en erg lekker. Uiteindelijk belandde de Blair Athol op de 3e plaats in deze proeverij.