Regio | Speyside |
---|---|
Leeftijd | 10yo jaar |
Distiller | Tomintoul distillery |
Bottling | David Stirk, Creative Whisky Co. |
Vat | refill butt |
Alcoholpercentage | 57,2% |
Vat nummer | 21012 |
Fles nummer | 3 van 260 | Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Tomintoul (uitgesproken als 'tom in towel') dateert uit 1964 in het dorp (één van Scotland’s hoogste) met dezelfde naam, op een hoogte van 345m (1132 voet). Betrekt het water uit de Ballantruan bron. Men zegt de zuiverheid van de bron en de schone lucht op een dergelijke hoogte leidt tot een goede, gemakkelijk te drinken malt Tomintoul.
De distilleerderij is vrij groot met een capaciteit van 3,3 miljoen liter alcohol per jaar. Tomintoul draait op maximale capaciteit, met een zeven daagse werkweek en beschikt over een ruime opslagcapaciteit; de vier warehouses bevatten 75.000 vaten. In 1974 werd de eerste officiële botteling gelanceerd: Tomintoul 12 jaar.
Twee weken per jaar wordt er een zwaar turfrijke malt met 55 ppm geproduceerd voor turfrijke bottelingen in de Tomintoul range. Momenteel in eigendom Angus Dundee Distillers (ook eigenaar van Glencadam), die Tomintoul whisky distilleerderij heeft overgenomen van Whyte en Mackay in 2000. Het lijkt erop dat Tomintoul de laatste tijd volwassen is geworden met een de recente releases, waaronder de 1976 vintage, gebotteld in 2008.
Voor het eerst in onze proeverijen hebben wij een Tomintoul. Deze Creative Whisky Company Exclusive Malts Tomintoul 2006 is een 10 jaar oude Speyside single malt gebotteld door de onafhankelijke bottelaar David Stirk. Dit is een van de 6 eerste bottelingen met de nieuwe verpakking, die in juli 2016 gelanceerd zijn.
Neus: romig en kruidig met fudge en melkchocolade. Smaak: Meer invloeden van eikenhout met wit specerijen vermengd met lila en rood fruit, karamel en koffie. Afdronk: Lang en kruidig met vers rood fruit.
Reacties tijdens de proeverij:
Een miskend talent, een klassieke elegante whisky,niet voor niets een "gentle sprit" zoals hij genoemd wordt. Ontzettend fijn voor de whisky liefhebber. Echter toch ook een bijtertje, net als een kat, eerst poeslief en dan uithalen. Neus begint al met toffee, mout en ietsje scherp, maar ook nagellak remover. De neus loopt niet gelijk met de smaak. Een beetje medicinaal, zoethout, eucalyptus( zoals in Wybertjes) en (rode ui?) zoet. Een verwarmende whisky.