tomatin 2004 exclusive malts 10yr

Tomatin 2004 Exclusive Malts 10yo

RegioHighland
Leeftijd10 jaar
DistillerTomatin Distilleries
BottlingCreative Whisky Co (Dave Stirk)
Vatsherry cask
Alcoholpercentage56,8%
Vat nummer45
Fles nummer1 van 312
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Tomatin is een van de grootste distilleerderijen (capaciteit 5 miljoen ltr), waarvan de meeste whisky wordt verwerkt in blends ( zoals in The Talisman) . Het is ook de eerste Schotse distilleerderij met een Japanse eigenaar. Slechts een kleine hoeveelheid Tomatin wordt als single malt whisky op de markt gebracht.

Deze Tomatin werd gedistilleerd op 17 september 2004. Vervolgens rijpte hij tien jaar op een sherryvat (cask #45). Bij botteling in 2014 werden er 312 flessen met een vatsterkte van 56.8% afgevuld. Zoals alle whisky’s van David Stirk werd hij niet koud gefilterd en heeft hij zijn natuurlijke kleur. Dit is een heerlijk opwekkende en tamelijk volle Tomatin.

Kleur: licht amber. Neus: lichte aroma’s van sherryrijping, krentjes en rozijnen, kandijsuiker en een accent van gember. Smaak: tonen van honing, gedroogd fruit en peperkoekkruiden maken van deze Tomatin een heel aangename en verfijnd zoete dram. De afdronk is gemiddeld lang en heerlijk verwarmend.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Maart 2015 (donderdag 26 maart 2015)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Over het algemeen waren de geluiden positief met een paar opmerkingen. De neus was als een tuincentrum: potaarde en ook wat zout. De smaak vond de ene helft in balans en de andere helft vond 'm moeilijk en niet expressief. De afdronk was kort en vol, maar toch ook wel een beetje droog en heet.

    Een beetje stroeve whisky, die erg goed ruikt: boterbabbelaar, stroopwafel én een beetje spiritus.(iemand rook gefermenteerd fruit) Smaken vol met caramel en nootachtig waarbij de alcohol niet overheerst. Een warme afdronk met een stroef pepertje. Het is duidelijk whisky én het heeft een mooi label.