Regio | Island |
---|---|
Leeftijd | 10 jaar |
Distiller | Tobermory Distillery |
Bottling | Meadow Blending |
Vat | Moscatel |
Alcoholpercentage | 57,1% |
Vat nummer | 10115 |
Fles nummer | 1 van 544 | Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
De naam "Ledaig" wordt uitgesproken als "led-chig" en is Gaelic voor "veilige haven". Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de distilleerderij in het havenstadje Tobermory aan de ruige Schotse westkust ligt. Ledaig wordt geproduceerd door de enige distilleerderij van het eiland Mull, de Tobermory Distillery, die ook de wereldberoemde Tobermory Single Malt maakt.
De helft van de whisky die bij Tobermory gemaakt wordt, is zeer turfrijk en wordt verkocht als "Ledaig Single Malt". De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout, terwijl men voor de Tobermory ongeturfde mout gebruikt en heel licht geturfd water. Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft, daar zijn appartementen van gemaakt, wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Ledaig en Tobermory hebben allebei beslist een maritiem karakter. Ledaig heeft echter een veel hoger turfgehalte.
Neus: een geur die doet denken aan een haven met teer en verse zeelucht, maar ook fruitige zoetheid (van de Moscatel?) en kruidig. Smaak: Sterk pittig, veel turf en rokerig, erachter een beetje citroen - vooral een lichte zoetheid en wat kruiden. Afdronk: lang, een beetje drogend, lichte as, peperige appeltaart met kaneel, erachter gember en enigszins fruitig (bessen)
Reacties tijdens de proeverij:
Een stevige whisky, waar sommige deelnemers enthousiaster over waren dan anderen. Het advies van de één: "leuk, maar ik zou er geen fles van kopen" tegenover een ander:"Ik wou dat de dokter dit voorschreef op recept" tekende een beetje hoe het proeven van deze Ledaig zou gaan. De stevige neus markeerde verbrand rubber (F1: Checco-banden, sic!), maar ook turf, maisbrood, spiritus en honing.
De smaak gaf een klein zoetje, een beetje jodium en anijs. Met zalm erg lekker, geel fruit, vanille en weer rook. Wel een beetje ruw in de mond, met een beetje water iets zachter. De afdronk was ziltig, hetgeen zeer goed gaat met lijn gevangen zalm, rokerig en een zoete druif met een beetje zeezout. Een nipte 3e plek in deze proeverij was zijn deel.