Hazelburn 10yo

Hazelburn OB 10yo

RegioCampbeltown
Leeftijd10 jaar
DistillerSpringbank Distilleries (fabrieks-bottling)
Vatbourbon
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

In de 17e en 18e eeuw was Campbeltown het hart van de whisky-industrie. Vandaag de dag, zijn er slechts drie distilleerderijen overgebleven, waarvan Springbank is de meest bekende. De distilleerderij is traditioneel in de zin dat alle stappen van de productie plaats vinden op het terrein: het laten groeien van de gerst, mouten, destilleren, rijpen en bottelen.

Er komen drie verschillende whisky's uit de distilleerderij van Springbank,in 2010 uitgeroepen door Whisky Magazine tot 'Distiller of the Year’. De Hazelburn whisky's worden drie keer gedistilleerd en zijn unpeated, de Springbank whisky's worden daarentegen twee en een half keer gedistilleerd en zijn licht geturfd en tot slot worden de Longrow single malts twee keer gedistilleerd en zijn vaak zwaar geturfd.

Deze 10 jaar oude Hazelburn komt uit de distilleerderij van Springbank en is een mooie standaard botteling uit de Campbeltown regio. De whisky is drie keer gedistilleerd, heeft gerijpt in bourbon vaten en is gebotteld met een alcoholpercentage van 46%.

Neus: Toffee appels, verse honing en geurige peren. Hints van vanille. Smaak: goed gevoel in de mond gepaard met lichte noten van vanille en Crunchie bars, met eronder meer levendige fruit notities. Afdronk: lange vette en zoete finish.

Geschonken in de volgende proeverijen:

  • Maart 2016 (donderdag 24 maart 2016)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    We hadden een foutje gemaakt in de notitie op het menu, de whisky werd Hazelburg genoemd. Hierdoor begrepen we al niet waarom de deelnemers het voortdurend hadden over een Duitse whisky. Maar deze werd verder gekarakteriseerd als: niets mis mee en ook geschikt voor dames, sic!

    In de neus zat fruit, caramel, honing en vanille met een hele lichte rook en hout. De smaak was vol met fruit, citroen en bloedsinaasappel een beetje fenol en was een beetje kleverig in de mond.Toch niet geheel in balans. Een beetje kort in de afdronk, maar het rokertje gaf hem cachet, volgens een deelnemer.

  • April 2018 (donderdag 12 april 2018)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een lekkere indrinker, niet opvallend, een mooie doordeweekse whisky. Neus: citrus, fruit, maar ook een beetje nagellak remover (aceton), ietsje chemisch, gemaaid gras en vanille. Smaak: alcoholig, spirit, wat boter en fruit én iemand proefde drop (salmiak). De afdronk was droog en de tong voelde als een speldenkussen, ook hier weer wat salmiak.