Glen spey 2000 carn mor 15yr

Glen Spey 2000, Càrn Mòr strictly limited, 15yo

RegioSpeyside
Leeftijd15 jaar
DistillerGlen Spey Distillery
BottlingMorrison&Mackay
Vatbourbon hogshead
Alcoholpercentage46%
Fles nummereen van 540
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Glen Spey is een redelijk onbekende Diageo-werkpaard distilleerderij in Rothes, Speyside (de stad is ook de thuisbasis van Glen Grant, Caperdonich, Glenrothes en Speyburn). De distilleerderij werd in 1878 opgericht door James Stuart, die kort na het kopen van Macallan het acht jaar later weer verkocht.

De kopers, W & A Gilbey hadden het eerste Engels bedrijf met zelf een Schotse distilleerderij. Gilbey herbouwde Glen Spey na een brand in 1920 en loodste de distilleerderij door de ‘prohibition era’ (drooglegging) en de Tweede Wereldoorlog, voordat er gefuseerd werd met United Wine Traders naar de internationale Distillers en Vintners (IDV), een voorloper van wat later de hedendaagse wereld grensoverschrijdende dranken kolos Diageo zou worden.

Glen Spey had zijn stills verdubbeld tot vier in 1970, twee jaar voordat IDV werd gekocht door Watney Mann (die later werden opgekocht door Grand Metroplitan, die met Guinness werd samengevoegd tot Diageo in 1997). Bijna alle alcohol gestookt door Glen Spey (1,3 miljoen liter / jaar) gaat naar de J & B blended whisky.

De 12-jarige Flora & Fauna botteling is de enige beschikbare officiële release en onafhankelijke bottelingen zijn redelijk zeldzaam. Deze15 jarige onafhankelijke botteling is er een uit de Càrn Mòr serie van Morrison &Mackay, is gelagerd geweest op 2 bourbon hogsheads met een opbrengst van 540 flessen.

Neus: Tropisch fruit met een snufje zwarte peper. Heel grazige. Smaak: Honing-ondergedompelde shortbread, meer zwarte peper kruiden en een hint van pruimen. Afdronk: Appelen en sinaasappelen.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • November 2016 (donderdag 10 november 2016)
    Nummer 3 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Aangenaam fruitig en bloemig, een beetje scherp, hooi en vanille. In de mond wordt de whisky krachtiger na het doorslikken, er komt een soort smaak explosie. De een vond hem toegankelijk, de ander weer wat moeilijk. Hard fruit, "bek vol peper" en menthol in de neus. Een drupje water doet wonderen, hij wordt zachter. Een erg moeilijke whisky.