Regio | Highland |
---|---|
Leeftijd | 19 jaar |
Distiller | Fettercairn |
Bottling | William Cadenhead |
Vat | port cask |
Alcoholpercentage | 55,9% |
Fles nummer | 1 van 258 | Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Er zijn veel distilleerderijen gevestigd in bossen en valleien tussen de bergen van Cairgmorn en de zee. Deze distilleerderij is gevestigd aan de oever van de North Esk, een rivier die uitmondt in de zee nabij Montrose. Fettercairn is, zoals alle distilleerderijen, enkele keren gesloten geweest en is ook enkele keren van eigenaar veranderd.
In 1887 werd de distilleerderij door brand verwoest, en werd daarna weer opnieuw opgebouwd. Fettercairn gestopt met de productie tussen 1926 en 1939, toen het werd overgenomen door National Distillers van Amerika via haar dochteronderneming Train & McIntyre, die eigenaar was van de Associates Scottish Distillers.
In 1966 kwamen er twee destilleertoestellen bij. Slechts 4% van de productie van Fettercairn wordt op de markt gebracht als single malt, de rest wordt gebruikt in blends. Deze botteling is onderdeel van de Cadenhead ‘wine cask’ serie en is gerijpt in een port vat.
De neus is vanille en zeer nootachtig met marsepein en amandelen afgerond met een vleugje aardbeienjam. De smaak is complex, met tannines afkomstig uit het port-vat voor zoete kokos en dikke honing crème. Een delicate afdronk met toffee en butterscotch.
Reacties tijdens de proeverij:
Een heeeeeel lekker snoepje met veel rood fruit, zoet en perfect in balans. Iemand vond hem lijken op een bos met herfstbladeren. Dat de meningen dit keer erg uit elkaar liepen hadden wij niet verwacht: het liep van vlak en niet goed tot "soepel en heul lekkur". Een van de redenen was mogelijk, dat er er een verkeerd peperig hapje bij geserveerd werd. 'T zal niet weer gebeuren ;-(