bruichladdich 2006 bere barley nas

Bruichladdich 2006, Bere Barley, NAS

RegioIslay
Leeftijdindicatie 10 jaar
DistillerBruichladdich Distillery (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage50%
Fles nummer1 van 15600
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bruichladdich is een stevige Islay distilleerderij. Met gaat zich af en toe stevig te buiten aan turf en jodium. Toen de voorlaatste eigenaar de distilleerderij heeft overgenomen, heeft hij allerlei mooie lijntjes opgezet, maar is ook begonnen met unpeated whisky's die steeds meer gevraagd werden.

In 2012 werd de distilleerderij overgenomen door Remy Cointreau en nu is het afwachten wat er gaat gebeuren met alle mooie lijntjes, die er sinds 2002 zijn uitgezet door Jim McEwan. De Bruichladdich Bere Barley 2006 is een limited edition Islay single malt. Bere Barley is een van de oudste graansoorten die in het Verenigd Koninkrijk groeien. Een soort die door de Vikingen in de 9e eeuw naar het eiland werd gebracht.

Tegenwoordig wordt de soort bijna niet meer gebruikt alhoewel met name Arran er nog wel eens een release van uitbrengt. Deze Bere Barley uit 2006 is onderdeel van de Uber Provenance serie. De gebruikte granen komen van velden bij Achaba en Achad van de Kynagarry farm. Deze velden werden ruim een eeuw niet gebruikt voor het telen van gewassen en gedurende hun groei zijn de gewassen niet besproeid met pesticiden.

neus: lijnzaadolie, granen, citrus (sinaasappelschil), tijmhoning, linnen zakken. Smaak: hetzelfde als de neus met een pepertje, iets boertigs en nat dierlijk bont. Maar ook wat citrus en beboterde toast. Afdronk: mooi lang en fijn, hooi, vanille en geroosterde kastanjes.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Oktober 2017 (donderdag 12 oktober 2017)
    Nummer 5 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    In de neus cacao, noten, vers gemaaid gras en mout, maar ook nagellak remover. De smaak was kruidig met vanille en hooi en wat veen. De afdronk was pittig met citrus en weer kruidig. Met wat water werd hij minder droog. Het was een mooie herfst whisky, alhoewel iemand het bengaals vuur vond: eerst prikkelend en daarna boem!