balblair gordon macphail 21yr

Balblair 1995, The MacPhail's Collection, 21yo

RegioHighland
Leeftijd21 jaar
DistillerBalblair Distillery
BottlingGordon&MacPhail
Vat1st fill sherry/1st fill bourbon
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Balblair is de op een na oudste en een van de kleinere distilleerderijen in Schotland met slechts twee stills en produceert een hoeveelheid van 1,33 miljoen liter alcohol per jaar. Balblair is historisch gezien een van de belangrijkste onderdelen van de Ballantine's blend, dankzij eigenaar Inver House. De whisky komt in toenemende mate beschikbaar als single malt.

Gordon & MacPhail is waarschijnlijk de meest bekende onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky, die kan terugblikken op een meer dan 117 jaar lang succesverhaal. Door de jaren heeft heeft Gordon & MacPhail talloze single malt whisky’s gelanceerd en heeft op dit moment meer dan 350 verschillende edities van meer dan 70 Schotse distilleerderijen in hun portefeuille.

Het bedrijf behoort met Glenfiddich als een van de eersten die in de jaren 1960 durfde, de toenmalige onbetwiste populaire blended Scotch whisky aan te vullen met single malt whisky bottelingen onder het label "Connoisseur's Choice". Deze 21 jarige Balblair uit the MacPhail’s collection is een prachtige whisky die overweldigende aroma's bevat.

Neus: heerlijke tonen van honing en vanille die perfect gebalanceerd zijn met groene appel en abrikoos. Smaak: Heerlijk zoet, maar ook heerlijke fris met rijpe bananen, zomerse bessen, amandel en een beetje cacao. Afdronk: lang aanhoudend met een fijne ontwikkeling van een beetje mint op de achtergrond.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2018 (donderdag 24 mei 2018)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Na de inkopper de eerste whisky van de avond en de meningen beginnen al erg uit elkaar te lopen. Groot verschil tussen neus en smaak. Kruidig in de neus, ook peer zoetig, honing en marsepein, maar ook zeep en sticker verwijderaar. Smaak: mond vullend , maar wel droog met een pepertje. Er lief voor een 21 jarige en weinig diepgang. De whisky heeft zuurstof nodig, maar blijft niet lang hangen.

    Met een drupje water gaat ie dood, volgens een deelnemer. Andere deelnemers snapten nu het maken van Ballantine's... In het geweld van de avond was een 6e plek in de ranglijst zijn deel