arran millenium cask2

Arran Millennium Casks Edition 2013 53,5%

RegioIsland
Leeftijd13 jaar
DistillerArran (fabrieks-bottling)
Vat35 bourbon/10 sherry hogsheads
Alcoholpercentage53,5%
Vat nummervarious
Fles nummereen van 7800
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Het begin van het nieuwe millennium was een tijd voor zowel reflectie en anticipatie. Weet jij nog hoe je het hebt gevierd? Deze botteling is een herinnering aan dit specifieke moment in de geschiedenis. Terwijl er in de wereld gefeest werd om het begin van de eeuw te markeren werd er op Arran een Single Malt geproduceerd, die zich in de komende jaren over de hele wereld zou verspreiden. De Millennium Cask botteling is een limited edition van 7.800 flessen van de Arran Single Malt, welke geïnspireerd is op dit uniek moment in de tijd. Het is een mix van 35 Bourbon Barrels en 10 Sherry hogsheads, die gevuld zijn aan het begin van het nieuwe millennium op 31 december 1999 en 1 januari 2000. De whisky is gedurende 13 jaar gerijpt in de warehouses en is gebotteld op vat sterkte en zonder chill- filtering. Van elke verkochte fles gaat een £ 1 naar de Arran Trust, een liefdadigheidsorganisatie voor natuurbehoud op Arran, welke projecten financiert die zorgen voor prachtige landschappen in en om Arran. Neus: levendig en pittig met een kruidenrandje. Smaak: gekonfijte citrus maar ook boomgaard fruit en gebakken appels, een beetje vanille en kaneel voegen zoete specerijen toe en geven het initiële fruitig karakter. Een scheutje water opent de whisky prachtig, waardoor de romigheid in deze unieke dram naar boven komt. Afdronk: schoon en fris, met een spoortje van kruiden, wat mandarijnen en grapefruit mengen zich met het geroosterde eiken tot een prettige balans. Een klassieke Arran-whisky.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • September 2014 (woensdag 24 september 2014)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij: Iemand vond het een beetje een raar ding in de neus, van zadelvet via boter naar scherp en heel zoet, kruidig en nootachtig. Maar was toch ook wel lekker met tonen van als een bonbon met fruit caramel, maar ook veel alcohol. Hierdoor werd hij erg scherp. Met een beetje water werd hij nog scherper met aan het eind zeer zoet (grenadine) en veel vanille.