Mei 2015

Tijd: donderdag 28 mei 2015 van 20.00 tot 23.00
Locatie: The Rose, Irish bar & restaurant, Alkmaar
Herenweg 209, 1822 AE, Alkmaar

selectie mei 2015 Onze laatste proeverij van het seizoen 2014/2015 werd een zeer exclusieve proeverij. De flessen die we schonken waren of niet meer verkrijgbaar, waren de laatste of waren zo in prijs gestegen, dat het voor ons niet mogelijk was om ze te proeven, anders dan in een dergelijke proeverij. We waren even afgestapt, van de gewoonte om de proeverij te beginnen met een redelijke blend. inkopper uitsmijter mei 2015

We zijn dan ook, geheel binnen de doelstelling van deze proeverij, gestart met een mooie 23 jarige Longmorn, een vintage van The Daily Dram, zacht en vol met een beetje honing in de neus en wat citrus en noten in de mond. De afsluiter was een 10 jarige Laphroaig, die speciaal door Dave Stirk gebotteld was voor zijn 10 jarig jubileum als independent bottelaar. Deze Laphroaig had een typische neus, waarbij de smaak wat zoetig, kruidig en iets medicinaal was, met een lange afdronk gepaard aan turfrook en de gedachte aan de haven van Volendam.

the balvenie tun 1509 batch 1

Winnaar: The Balvenie Tun 1509 Batch #1 NAS, 47,1%

Score24,5%
RegioSpeyside
LeeftijdNAS jaar
DistillerThe Balvenie Distilleries (fabrieks-bottling)
Vat35 bourbon en 7 sherry casks
Alcoholpercentage47,1%
Vat nummervarious
Fles nummereen van 11000
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Balvenie Tun 1509 is de follow-up van het distilleerderij succesverhaal Balvenie Tun 1401 die werd uitgebracht in negen partijen tussen 2010 en begin 2014. Ieder van hen waren goede whisky's, een aantal van hen zelfs uitstekend. TUN 1509 is het resultaat van een huwelijk van 8000 liter Balvenie whisky en dat is vier keer meer dan zijn voorganger. Tun 1509 batch 1 bestaat uit 42 vaten: 35 ex-bourbon vaten en 7 sherry butts (allemaal mooi op het etiket vermeld). Rekening houdend met de verschillende maten van deze vaten, betekent dit dat ongeveer 30-35% van de whisky op sherry gerijpt is, terwijl dit voor de Tun 1401 releases ongeveer 50-70% was. Eh, een iets jongere whisky, minder sherry invloed, grotere schaal en toch een aanzienlijk hogere prijs ... Marketing? Neus: honingzoet met elegant fruitige noten. Sinaasappelen, abrikozenjam, gele rozijnen. Een beetje onrijpe mango en zachte bijenwas. Verder een subtiele hars geur, citrus bloesem en oude eiken. Iets vaag aards. Vriendelijk en nog steeds in lijn met Tun 1401. Smaak: sinaasappelschil bij de eerste nip, dan nootmuskaat en een duidelijk eiken kantje. Verwarmende ceder eik en tabaksbladeren. Zachte peper, gember en kruidnagel. Net genoeg grapefruit om de bourbon de kans te geven. Afdronk: lang, met een subtiele bitterheid van rabarber en sinaasappelschil. Nog wat hout kruiden en wasachtige notities.

Tijdens de proeverij:
Superlatieven vlogen door het proeflokaal, aan het eind van de avond bleek het de winnaar te zijn. Wij hebben hem niet terug kunnen proeven, want de fles ging helemaal leeg. De neus was als een waxinelichtje dat net uitgeblazen werd, kaarsvet, framboos, aardbei, caramel en honing. De smaak was "goddelijk"met fruit, mango, perzik, chocola en hout. De afdronk was zacht en lang lekker met chocola. Toch was niet iedereen eenstemmig. De een vond hem niet in balans en een beetje "middle of the road", terwijl een ander deze whisky juist er uit vond springen en met je ogen dicht het als een prachtig glas aanmerkte. In ieder geval werd het de winnaar van de avond, maar gezien prijs/prestatie moest hij vechten met nr. 2. Best wel veel geld voor een flesje...

cragganmore cadenhead 24yr

2. Cragganmore-Glenlivet 1989 Cadenhead Small Batch

Score19,5%
RegioSpeyside
Leeftijd24 jaar
DistillerCragganmore
BottlingWilliam Cadenhead
Vatsherry butt
Alcoholpercentage57,5%
Fles nummer1 van 510
Non-chillfilteredja

Onze notities:
In het dorp Ballindaloch, in het hart van Speyside tussen Aberlour en Grantown-on-Spey, bouwde John Smith de Cragganmore distilleerderij in 1870, als gevolg van de toegenomen vraag naar whisky. John was de jongste zoon van George Smith, de oprichter van The Glenlivet. Hij had ook een hand in de bouw van de Strathspey Railway, die de distilleerderij liet aansluiten Ballindaloch, waardoor dit de eerste distilleerderij werd die whisky vervoerde per trein. Veel van deze whisky wordt gebruikt voor het blenden van White Horse whisky. De capaciteit is ongeveer 1,4 miljoen liter per jaar. Diageo (sinds 1968) maakte Cragganmore een van de Classic Malts en dé representant van Speyside in hun serie. Deze classical malt wordt beschouwd als een zeer complexe whisky en daarom, na de Glenkinchie, de minst gevraagde en verkochte whisky uit de serie. neus: chocolade cakemix, pruimen en vlezige noten, smaak: melkchocola en kruidige sinaasappelen. De totale mond wordt intens gevuld met een krenten. afdronk: cederhout, koekdeeg en chocolade biscuits. Na loop van tijd komt er meer rood fruit naar boven.

Tijdens de proeverij:
De neus begint met lijm(velpon) en was een beetje scherp. Er werd een rokertje gesignaleerd (kruidig) gepaard aan een vleugje citronella en "Indiase besjes"(wat later kardamon bleek te zijn). De smaak was zoetig met een beetje mout, rozijnen, honing en noten. De afdronk was soms scherp, maar wel breed en hierdoor lang en met een drupje water erg fruitig. De een vond hem aantrekkelijk en heel complex, geen allemansvriend. De ander kreeg de positieve rillingen en wilde de rest van de avond alleen nog maar genieten met de kreet: "Dit is 'm" . Dus in deze proeverij was het een terechte 2e plek.

plaats zijn deel...

ben nevis carn mhor celebration ot cask 1997 17jr

3. Ben Nevis 1997, Càrn Mhòr Celebration of the Cask,

Score17,2%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerBen Nevis
BottlingMorrison&Mackay
Vatsherry cask
Alcoholpercentage52,8%
Vat nummer81
Fles nummereen van 592
Non-chillfilteredja

Onze notities:
De Ben Nevis Distillery bevindt zich aan de voet van de hoogste berg van Schotland, dè Ben Nevis. Deze imposante berg maakt een mooi plaatje voor de achtergrond van de distilleerderij. De whiskyproducent Ben Nevis is èèn van de oudste distilleerderijen van Schotland en is sinds 1989 in Japanse handen (Nikka). Van de totale jaarproductie van 2 miljoen liter wordt een groot gedeelte gebruikt voor diverse blends en een klein gedeelte voor hun eigen bottelingen. Het zuivere water voor de whiskyproductie komt van de ‘Allt a’Mhullinn’(The Mill Burn). Deze botteling van Morrison&Mackay geeft een weergaloze Highland whisky in een oplage van 592 flessen. Neus: rijp fruit, sap van witte druiven. Smaak: sappig, donkere chocolade met een korreltje zout, vijgen en dadels, vers gras. Afdronk: redelijk lang met exotische vruchten.

Tijdens de proeverij:
Een zachte ronde whisky, die voor de meeste mensen geen straf is. Een beetje was, maar ook zwavel en kruidig in de neus. De smaak loopt van honing, zoet, boter, noten, krenten met water, laurierdrop en zelfs chocola. Bij het drinken van deze Ben Nevis krijgt de een zin in kaasfondue, terwijl een ander er ramen mee wil lappen De meningen bleken aardig verdeeld, maar toch een stevige 3e plaats in deze niet malse proeverij.

aberlour glenlivet 1989 cadenhead 21jr

4. Aberlour-Glenlivet 1989, Cadenhead, 21yo

Score13,9%
RegioSpeyside
Leeftijd21 jaar
DistillerAberlour
BottlingWilliam Cadenhead
VatBourbon Hogshead
Alcoholpercentage57,5%
Fles nummereen van 282
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Aberlour (productie-capaciteit 3,5 miljoen liter/jaar) produceert veel alcohol voor blended whisky's. Ze zijn een van de belangrijkste toeleveranciers voor Ballentines en Chivas Regal. Een whisky die je meestal alleen in de standaard bottlingen kunt krijgen. Af en toe komt er een private bottelaar (zoals nu Cadenhead) die er eentje gaat bottelen. Neus: licht op de neus, hints van kruisbessen en overvloed van groene appel een beetje pittige maar na verloop van tijd opent dit tot een zomer cocktail van vruchten. Smaak: vers gebakken brood en fruitig. Groene appels nog steeds aanwezig, er komt
een volledige uitbarsting van zoetigheid als in een sorbet bestrooid met de zachtste zoete caramel. Afdronk: mild en fruitig met een aanhoudende zoetheid die gewoon om nog een glas vraagt.

Tijdens de proeverij:
In het begin is hij wat scherp en zwavelig, een kopstoot na de starter van Longmorn. Naderhand komt er van alles naar boven: kruidig (ietsje peper), limoen, vanille, caramel in de neus, boter en een droog bittertje op het eind. De een wordt er emotioneel van, voor de ander begint nu het avondje en de derde doet er een moord voor. Over het algemeen mag deze Aberlour blijven.

caperdonich the octave 1992 20jr

5. Caperdonich 1992, The Octave, 20yo, 55,7%

Score13,7%
RegioSpeyside
Leeftijd20 jaar
DistillerCaperdonich
BottlingDuncan Taylor
Vatoak and reconstructed sherrywood octave casks
Alcoholpercentage55,7%
Vat nummer41732
Fles nummereen van 73
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Caperdonich, oorspronkelijk bekend als "Glen Grant # 2", werd gebouwd in 1898 door de oprichters van de Glen Grant distilleerderij, J. & J. Grant. Glen Grant # 2 werd gesloten na vier jaar en was sluimerend tot 1965, toen het werd herbouwd door Glenlivet Distilleries Ltd. Tegen die tijd was het bij de Britse wet verboden gelijktijdig operationele distilleerderijen met dezelfde naam te voeren en Glen Grant # 2 werd heropend als "Caperdonich ". In 1967 werden twee stoom verwarmde pot stills toegevoegd. Door technologische vooruitgang kon de distilleerderij te worden gerund door slechts twee personen. De distilleerderij werd verkocht aan Seagram in 1977 en opnieuw verkocht aan Pernod Ricard in 2001. Een jaar na de aankoop van Caperdonich, heeft Pernod Ricard de distilleerderij gesloten. Deze Caperdonich is een mooie zeldzame whisky uit the Octave serie in een erg kleine oplage. Neus: toffee, gekruide appels, jasmijn, meringues, frambozen. Smaak: groene appels, honingraat romige groene thee, kiwi vruchten kalk. Afdronk: Lang en kruidig.

Tijdens de proeverij:
Dit bleek een discussie whisky te zijn, de een vond hem supercomplex, de ander vond de neus nauwelijks aansprekend, maar de smaak sterk. Eigenlijk dus een nukkige whisky. De neus was chocola, custard, sinaasappel of grapefruit en erg zacht. De smaak varieerde van fudge (butterscoch), via chocola, fruit en chocola naar vanille, kruidig (weer een pepertje) en anijsthee. Iemand vond zelfs iets medicinaals. De afdronk was lang en met een druppeltje water werd hij soepeler. In ieder geval gaat deze whisky goed met carpaccio.

arran glen fahrn airline 195 15jr

6. Arran 1996 Glen Fahrn Airline, 15yo, 56,2%

Score11,2%
RegioIsland
Leeftijd15 jaar
DistillerArran
BottlingGlen Fahrn
VatOak cask
Alcoholpercentage56,2%
Vat nummer776
Fles nummereen van 236
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Arran distilleries is een jonge distilleerderij (1993), gelegen in Lochranza, met een jaarlijkse productie van 750000 liter alcohol. Tien jaar na de eerste productie van 1995, zo rond 2005, kwamen er verschillende versies van de Arran whisky beschikbaar. Deze botteling, voor het eerst gezien in Limburg a/d Lahn tijdens de Whiskyfair 2015, komt van één van de "eerste" vaten Arran uit 1996, daar ze op dat moment slechts een jaar eerder zijn begonnen te produceren op 29 juni 1995! Het karakter van deze 15 jaar oude Arran brengt heel duidelijk een punt: complexiteit heb je niet dringend nodig, omdat het maritieme karakter vergezeld met fijne fruit smaken duidelijk kracht geeft!

Tijdens de proeverij:
Natuurlijk waren de verschillend weer groot. De een houdt van Arran en vindt bijna alles lekker, de ander geeft er niet om en vindt dit bijvoorbeeld een uitstekende slobber whisky. Iemand riep dat het etiket leuker was dan de whisky, wat helaas ook was te merken in de stand aan het eind van de avond. De neus heeft net als de smaak een scherp kantje. Maar het is een typische bourbon gelagerde whisky, bloemig, citrus, grassig en framboos. De smaak was zoet, walnoten, alcohol en fruitig. De afdronk was niet al te lang. Men vond geen uitgesproken verschil met andere Arrans van de zelfde leeftijd. Er was iemand die vond het een emotieloze en een-dimensionale whisky, daardoor niet echt spannend.